Foto: Publicitātes foto
No 26. janvāra līdz 26. februārim Latgales Kultūrvēstures muzejā (Lektorija zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma Jura Cibuļa pasaules ābeču kolekcijas izstāde "Kas visu izteic bez mēles?", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Izstādē no Jura Cibuļa privātkolekcijas skatāmas vairāk nekā 400 ābeces un plakāti ar alfabētiem no visas pasaules (Tanzānijas, Panamas, Ugandas, Zimbabves, Indijas, Zviedrijas u. c.) dažādās valodās – gan latgaliešu un latviešu, gan krievu, angļu, albāņu, čerokī, persiešu, gruzīnu u. c. valodās, kā arī nedzirdīgajiem (latviešu un krievu) un neredzīgajiem jeb Braila rakstā (latviešu, lietuviešu, krievu, gruzīnu) izdotās ābeces.

Izstādē būs atrodami tādi brīnumi kā vismazākā ābece pasaulē angļu valodā, kas ir tikpat liela kā viens ASV cents, runājošā ābece krievu un angļu valodā, kas nosauc burtus un vārdus, senēģiptiešu alfabēts, kas izlasāms uz papirusa un dvieļa, spāņu alfabēts uz sērkociņu kastītēm, ivrita alfabēts uz koka skaitīkļiem u.c.

Autors atzīst: "Ābecē kā ūdens pilienā atspoguļojas gan laikmeta prasības, gan tautas kultūras līmenis. Tā uzskatāmi rāda, kā kurai tautai strādā galva un kā tā domā par bērnu nākotni."

Pasaules ābeču izstādes autors Juris Cibuļs pats pārzina 20 valodas, ar ābeču kolekcionēšanu viņš aizraujas kopš studenta gadiem un ir savācis vairāk nekā 7000 ābeču no 210 zemēm 892 valodās. Toreiz sākt vākšanu viņu pamudināja pavisam nejauši izlasīta informācija žurnālā "Zvaigzne", kas šobrīd dzīvi aizrautīgu ir padarījusi ne tikai pašam autoram, bet arī izstāžu apmeklētājiem. Autora ābeču kolekcija nepārtraukti ceļo, tā eksponēta gan Latvijas muzejos, skolās, bibliotēkās, klubos, gan arī ārzemes – Krievijā, Grieķijā u.c.

Tikšanās ar autoru Latgales Kultūrvēstures muzejā 5. februārī plkst. 11:00 Ģimenes sestdienā. Juris Cibuļs stāstīs par valodu "brīnumiem" un tām bagātībām, kas rodamas skolēna pirmajā grāmatā, piemēram, aborigēnu djirbal valodā ir četras dzimtes – vīriešu, sieviešu, nekatrā un ēdamā, igauņu un angļu valodā lietvārda dzimtes nav, tāpat dzirdēsiet stāstus, kādā veidā autors ir ieguvis savā kolekcijā aizvien jaunas ābeces u. tml. Pasākuma laikā ikviens varēs mēģināt "ielocīt mēli" arī citās valodās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!