Foto: LETA

Atstādinātā Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa gatavo jaunu pieteikumu tiesai saistībā ar savu atstādināšanu no amata.

Zvidriņa pavēstīja, ka iepazinusies ar Administratīvās rajona tiesas 3.janvāra lēmumu nepieņemt izskatīšanai viņas sūdzību par atstādināšanu no amata, un, konsultējoties ar juristiem, secinājusi, ka pieteikums nav izskatīts pēc būtības. Proti, tiesas lēmumā pateikts, ka vienā pieteikumā ir jāapvieno divas lietas – gan atstādināšanas, gan disciplinārlietas jautājums.

"Tā kā kopš 2011.gada 30.decembra ir parādījušies jauni fakti, es gatavoju jaunu pieteikumu tiesai, līdz ar to ir bezjēdzīgi pārsūdzēt 3.janvāra Administratīvās rajona tiesas lēmumu," informēja Zvidriņa.

Uz jautājumu, kādi ir šie jaunie fakti, viņa atbildēja, ka visus nav gatava atklāt, tomēr divi ir publiski zināmi – kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes atzinums 30.decembra preses konferencē, ka operai maksātnespēja tomēr nedraud, kā arī viņas lēmums galu galā noslēgt terminētu līgumu ar Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoru Andreju Žagaru.

Jaunzeme-Grende iepriekš Zvidriņas atstādināšanu pamatoja tieši ar neskaidrībām ap operas finansējumu, jo Zvidriņa kā KM valsts sekretāre bija LNO kapitāldaļu turētāja.

Ministres teiktais, ka Zvidriņa iepriekš nav spējusi sniegt informāciju par LNO maksātspēju un situāciju četru dienu laikā vajadzējis novērtēt īpaši izveidotai darba grupai, neesot precīzs, sacīja Zvidriņa.

Viņa jau 27.decembrī pieprasījusi no ministrijas visu saraksti starp KM un LNO, citus dokumentus, kas reglamentē KM darbības saistībā ar operu, kā arī pērn jūnijā apstiprināto LNO revīzijas lietu. Līdz šim brīdim Zvidriņa pieprasīto dokumentāciju neesot saņēmusi.

"Ir vēl daudz citu faktu, ka ministre cenšas novilcināt lietu, pat neizsniedzot dokumentus, kas ir publiski pieejami," klāstīja atstādinātā valsts sekretāre. Tas būšot arī viens no viņas argumentiem tiesā.

Zvidriņa pieteikumu tiesā plāno iesniegt tuvāko nedēļu laikā.

Viņa arī līdz šim nav saņēmusi informāciju, ka Kultūras ministrijā būtu izveidota komisija pret viņu ierosinātās disciplinārlietas izmeklēšanai, un KM arī līdz šim neesot prasījusi nekādus paskaidrojumus.

Jau vēstīts, ka no amata Zvidriņa tika atstādināta pērn 23.decembrī, kad KM konkursa komisijai bija jāpaziņo konkursa rezultāts par Latvijas Nacionālās operas direktora amatu. Zvidriņas vadītā komisija līdzšinējo operas direktoru Andreju Žagaru atzina par piemērotu operas direktora amatam, taču ministre nolēma "nopietnu finanšu problēmu dēļ" Žagaru neapstiprināt, bet Zvidriņu atstādināt no amata un ierosināt disciplinārlietu, kurā izmeklēs operas uzraudzības procesu. Vēlāk gan ar Žagaru tika panākta vienošanās par darba turpināšanu.

Zvidriņa disciplinārlietu uzskatīja par nepamatotu un vērsās pie valdības vadītāja. Valsts sekretāre vēstulē premjeram informēja par vairākām ministres darbībām, kur saskata interešu konfliktu. Premjers Zvidriņas vēstuli pārsūtīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas sācis pārbaudi par Jaunzemes-Grendes darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!