Foto: F64

Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis ir noskaņots teātra remonta laikā izrādes pārcelt uz Vāgnera zāli.

Valdība augusta vidū konceptuāli atbalstīja 5,18 miljonu latu piešķiršanu JRT telpu remontam. Teātri ceturtdienas vakarā apmeklēja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"). Pēc īsas sarunas Hermaņa kabinetā premjeram tika izrādītas teātra telpas, novēroja ziņu aģentūra BNS.

"Biju domājis, ka tas manas dzīves laikā nenotiks, bet izskatās, ka tomēr notiks," teica Hermanis, jo viņa vadītais teātris valsts atbalstu remontam gaidīja ilgu laiku.

Valdības vadītājs neslēpa, ka šī nav pirmā reize, kad viņš apmeklē JRT, jo tas ir viņa viens no iemīļotākajiem teātriem. Viņš jau zinājis, ka remonts teātra ēkai ir ļoti vajadzīgs.

Remonta laikā JRT trupa varētu pārcelties uz Vāgnera zāli. Hermanis norādīja, ka vēlētos izmantot visu plašo zāļu spektru.

Dombrovskis atzina, ka viss ir atkarīgs no Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ), jo ēkai jānostiprina pamati, lai padarītu telpas drošas skatītājiem. To plānots paveikt laikā, kamēr notiks sagatavošanās remonta sākšanai JRT.

"Es tur sen neesmu bijis, bet man šķiet, ka tā nav daudz labākā stāvoklī par Jauno Rīgas teātri, bet ar samērā nelieliem ieguldījumiem uz teātra remonta laiku Vāgnera zāli iespējams izmantot," teica Dombrovskis.

Premjers padomniece Sarmīte Ēlerte JRT apskates laikā atzina, ka teātra Lielās zāles krēsli ir ļoti neērti, "to es zinu pēc savas pieredzes, esmu bijusi uz visām izrādēm".

Hermanis ar premjeru pārrunāja pārvākšanos, rekonstrukcijas jautājumus, un sarunās tika uzsvērts, ka galvenais ir "saglabāt teātra īpašo auru".

"Tas būs pietiekami sarežģīts uzdevums, bet jāstrādā," gaidāmo rekonstrukciju un ar to saistītās izmaiņas komentēja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrijā (KM) patlaban izveidota neformāla darba grupa Vāgnera zāles jautājuma risināšanai, ir uzrunāti mecenāti.

Vāgnera zāles apsaimniekotāja – "VNĪ" – pārstāve Daiga Laukšteina aģentūrai BNS pastāstīja, ka joprojām turpinās sarunas par iespējamo Vāgnera dzimtenes Vācijas iesaisti zāles atjaunošanā.

Patlaban ēkas telpas netiek izmantotas.

"VNĪ nepārtraukti turpinājuši dialogu ar dažādām kultūras organizācijām, lai ēku atkal iedzīvinātu. Un paliek spēkā arī iepriekš vēstītais, ka pastāv teorētiska iespēja namā organizēt izrāžu norisi JRT ēkas rekonstrukcijas laikā, taču tas atkarīgs no tā, vai JRT Riharda Vāgnera ielu 4 atzīs par piemērotu un tiks rasts finansējums ēkas pielāgošanai teātra vajadzībām," apliecināja Laukšteina.

JRT ēkas rekonstrukciju varētu sākt 2014.gadā, bet to plānots pabeigt līdz 2016.gada 30.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!