Foto: Publicitātes foto
Brīvdabas muzejā svētdien, 17. martā, no plkst. 12.00 līdz 16.00 aicina uz pavasara atnākšanas svētkiem – Lielo dienu – kopā ar folkloras kopu "Skandinieki", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Muzejā pavasara atnākšanas svētki - Lielā diena, tiks svinēta Gadatirgus laukumā. Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties jāšus zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, kā arī vērot un piedalīties putnu būrīšu darināšanā. Interesentiem būs iespēja darboties ar mālu, veidojot svilpauniekus, bet mazākos apmeklētājus Lībiešu mājās gaidīs radošā darbnīca.

No plkst. 13.00 līdz plkst. 15.00 ar Lielās dienas svinēšanas tradīcijām iepazīstinās folkloras kopa "Skandinieki". "Skandinieku" vadībā tiks veikti dažādi rituāli, būs gavilēšana putnu kalnā, tiks iesvētītas un pušķotas šūpoles, apdziedāšanās, rotaļas un spēles. Apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus, dzīparus šūpoļu dekorēšanai, olas ziedošanai un ēšanai, kā arī pūpolu zarus veselībai.

Kā uzsver Brīvdabas muzeja pārstāvji, mūsdienās plaši svinēti svētki ir Lieldienas, kurās krustu šķērsu savijušās tradicionālās folkloras, kristīgās un no citu tautu kultūrām ienākušās tradīcijas. Taču Lielās dienas kā gadskārtu ieražas svinēšanas laiks atšķiras no kristīgajām Lieldienām, kas tiek svinētas par godu Jēzus Kristus augšāmcelšanās laikam.

Lielā diena iezīmē laiku, kad diena un nakts ir viena garuma: gaisma uzveic tumsu, dienai kļūstot garākai jeb lielākai par nakti. Iestājas pavasaris. Šogad tas notiks 20. martā, taču saskaņā ar tautas tradīcijām šo notikumu var svinēt veselas trīs dienas.

Brīvdabas muzejs atrodas Rīgā, Brīvības gatvē 440. Muzejs apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst.10.00 līdz 17.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!