Foto: LETA

Komentējot 20. jūnijā, Rīgas pilī notikušo ugunsgrēku, kura laikā cieta ne tikai pils telpas, bet arī triju muzeju fondi un arīdzan nesen atklātā izstāde "100 Latvijas vēstures relikvijas", "Rīga 2014" tematiskās līnijas "Okeāna alkas" kurators Uģis Brikmanis akcentēja, ir pienācis laiks domāt saprātīgi.

"Šis notikums parādīja, ka dzīvojam ilūzijās par to, ka kultūra ir spējīga aizsargāt pati sevi, taču diemžēl tā nav – tam ir nepieciešama sakārtota likumdošana un savlaicīgi lēmumi," sarunā ar kultūras portālu "Rīga 2014" teica Brikmanis, akcentējot, ka mūsu kultūra ir unikāla pasaules kopainā, un tikai mēs esam spējīgi to saglabāt.

Viņš arī norādīja, ka 20. jūnijā, kad pili plosīja ugunsgrēks, aculiecinieki pārdzīvoja notiekošo: "Daudziem sažņaudzās sirds redzot, ka pazūd mūsu valsts kultūras un vēstures vērtības. Un tas, paldies Dievam, norādīja uz to, ka šī apziņa tomēr ir augstāka nekā demolējošā apziņa, kāda sastopama citur pasaulē."

Pēc Brikmaņa domām, šis gadījums atkal liks cilvēkiem aizdomāties par to, cik svarīgi ir kultūras mantojumu nodot no rokas rokā, ne ar dažādu institūciju starpniecību. "Tas ir vissvarīgākais – tāpat kā tas, lai izaugtu cilvēki, kas to saprot."

Piebilstot, ka šajā situācijā nav vietas sentimentālām emocijām, Uģis Brikmanis akcentē: "Šis precedents rāda, ka ir pienācis laiks zvanīt trauksmes zvanu, lai pie varas – es domāju gan politisko, gan finansiālo – esošie un materiālos resursus turošie apzinās, ka jāsāk rīkoties saprātīgi; ir laiks atrast saprātīgus risinājumus, kas sakārtotu vērtību hierarhiju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!