Foto: F64

Būvuzraugs "Hill International" piektdien paziņojis, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb "Gaismas pils" ir gandrīz gatava ekspluatācijai, portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrijā (KM).

Būvuzraugs izdeva apstiprinājumu, ka pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" (NBA) ir pabeigusi LNB būvdarbus atbilstoši līgumam.

Turpinās arī LNB ēkas sagatavošana nodošanai ekspluatācijā. Tam par pamatu ir pašā ēkā pabeigtie būvdarbi un speciāli no infrastruktūras objektu projekta izdalītā izbūves ārējo inženiertīklu kārta, kas juridiski precīzi un atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem nodrošina LNB ēkas ekspluatāciju pirms pilnīgas infrastruktūras objektu izbūves līdz 2014. gada aprīlim. Lai nodotu ekspluatācijā LNB ēku un speciāli izdalīto infrastruktūras kārtu, no 17 vajadzīgo institūciju atzinumiem jau ir saņemti 13 pozitīvi atzinumi.

Īpaša uzmanība tiek pievērsta ugunsdrošībai, ūdensapgādei un citām svarīgām jomām. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) ir iesniegti visi pieprasītie dokumenti, un nākamās nedēļas vidū tiks veikta galīgā kompleksa sistēmu pārbaude. Pēc atzinumu saņemšanas Rīgas būvvalde dos gala atzinumu.

Līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā LNB ēkā plānoti tikai vienreizēji un atbilstoši drošības prasībām īpaši saskaņoti pasākumi.

Visu dienestu pragmatiska un operatīva darbība ļaus maksimāli ātri iespēju robežās izmantot LNB ēku plānotajiem pasākumiem.

LNB ēkas būvniecība sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Līgumā notikts, ka būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!