Foto: DELFI

Partijai "Jaunā Vienotība" pašlaik ir trīs skandāli – "lidojušais Kariņš", "aplokšņu algas" un "vēlēšanu viltošana". Uz šī fona it kā nenozīmīgāka šķiet partijas "Latvijas attīstībai" šmuce ar nelikumīgajiem ziedojumiem. Lai vai kā, tauta ir satraukta – kādas šausmu briesmas notiek? Tad paanalizēsim, kas īsti ir atgadījies.

"Melnās kases" un visādi finansiāli pārkāpumi notiek visās partijās. Partijas grib teikt, ka ir kristāldzidras, taču parasti tiek atrasti pārkāpumi. Tam ir dažādi iemesli, bet ne vienmēr tie ir ļaunprātīgi. Ar laiku šī sistēma attīstās tādā ziņā, ka attīrās. Tāda ir mana pieredze.

Ja atminamies laiku pirms 30 gadiem, tolaik nevienu neizbrīnīja, ka vienas partijas vēlēšanu kampaņas vadītājam nozagts portfelītis ar 100 000 ASV dolāru skaidrā naudā. Par to neviens nebrīnījās.

Tagad tas nav iespējams. Bet pārkāpumi ir un būs. Uzskatu, ka viens no galvenajiem iemesliem ir tāds, ka ir pārāk daudz regulējumu partiju finansēšanai. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka partijas darbinieku un kampaņas vadītāju spējas piesaistīt ziedojumus ir tikpat svarīgas kā partijas spējas piesaistīt vēlētājus. Taču tā vietā tiek uzlikti regulējumi, un pēc tam visi brīnās, ka šie regulējumi tiek pārkāpti.

Turklāt tiek uzskatīts, ka ziedotājs ir noziedznieks, kura vienīgā vēlme ir korumpēt partiju. To savulaik teica Valsts prezidents Egils Levits, argumentējot, kāpēc partijas būtu jāfinansē no valsts budžeta.

Nē, uzņēmējs, kurš uzskata kādu politisko spēku par sev pieņemamu, ir gatavs

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!