Piektdien, 20. jūnijā, atzīmējot Rīgas dārzu un parku direkcijas 135 gadu jubileju, pilsētas kanālmalas apstādījumos iepretim Latvijas Universitātes ēkai atklāta piemiņas zīme pilsētas dārzu pirmajiem veidotājiem Georgam Kūfaltam (1853 – 1938) un Andrejam Zeidakam (1874 – 1967), informē "Rīgas meži" pārstāvji.

Kopā ar piemiņas zīmi tika uzstādīts figurāls parka sols pilsētas kanālmalas apstādījumos, kanāla labajā pusē pie Kūfalta stādītās platlapu liepas.

Kompozīcijas elementus veidojis tēlnieks Ģirts Burvis, kas pazīstams ar tādiem darbiem kā piemineklis "Rīdzenieki" (veltīts A. Deglava romānam "Rīga"), skulptūru "Mūrnieks un skursteņslauķis" un memoriālo ansambli Fr.Brīvzemnieka piemiņai "Četri novadi". Kompozīcijas autors ir arhitekts Ilmārs Briedis.

Rīgas dārzu un parku direkcija tika nodibināta 1879. gadā. Par jaunās iestādes pirmo direktoru izraudzīts no Plēnes pilsētas Holšteinas zemes Vācijā nākušais Georgs Kūfalts.

1915. gadā viņa vietā stājās Kūfalta skolnieks, Kuldīgā dzimušais latviešu daiļdārznieks un ainavu arhitekts Andrejs Zeidaks, kurš pilsētas dārzus un parkus attīstīja nākamos 29 gadus.

Atklāšanā piedalījās arī Kūfalta mazmazdēls Klemenss Fīdlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!