Foto: Publicitātes foto
Līdz ar jaunā mācību gada sākumu noslēdzam iepazīšanos ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jauno ēku. Šoreiz portāls "Delfi"piedāvā ielūkoties Bērnu literatūras centrā, kas apmeklētājiem durvis vērs nākamajā pirmdienā, Starptautiskajā rakstpratības dienā, kad notiks karnevāla gājiens "Gribu iet uz bibliotēku!" (sākums pulksten 11.30) no Rātslaukuma uz Gaismas pili.

Saulcerītes modināšana

Karnevāla gājienā Gribu iet uz bibliotēku! bērni aicināti tērpties pašu izveidotajā karnevāla tērpā par mīļākās grāmatas tēmu, un ikviens, kas vēlas piedalīties šajā pasākumā, ir aicināts iesaistīties, iepriekš piesakoties. Par karnevāla norisi vairāk var uzzināt tuvākajā publiskajā bibliotēkā. Pasākumā būs iespēja ne tikai klausīties koncertu, piedalīties Gaismas pils iepazīšanas spēlē, radošajās darbnīcās un citās izzinošās aktivitātes, bet arī saņemt dažādas balvas. "Gaismas pilī bērni ar savu gudrību un bibliotēkas Gudro palīdzību piedalīsies Saulcerītes modināšanā," atklāj LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Viena liela aktivitāte jau paveikta – noslēdzies domrakstu konkurss bērniem Kā atmodināt Saulcerīti?, apkopoti 72 oriģinālākie rakstu darbi (no 259 iesūtītajiem), top grāmata ar jaunradītām leģendām par Saulcerīti, Antiņu, Stikla kalnu un citiem Raiņa lugas Zelta zirgs tēliem. Ar šo pasākumu simboliski tiks pateikts, ka Latvijas Nacionālā bibliotēka ir atvērta bērniem un pusaudžiem, – šobrīd par tās lasītāju var kļūt ikviens, kas sasniedzis piecu gadu vecumu.

Lasītājs no nulles gadu vecuma

Šī ir salīdzinoši jauna nodaļa Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, izveidota 1993. gadā kā bērnu literatūras nodaļa. 1998. gadā ar Nīderlandes prinča Bernharda fonda atbalstu tā pārveidota par Bērnu literatūras centru (BLC). "Ar šīs nodaļas izveidošanu savulaik vēlējāmies likvidēt vēsturisko netaisnību, jo Latvija ir ļoti maza valsts un nācija ir arī bērni. Turklāt Latvijā nebija nevienas iestādes, kas strādā ar bērnu literatūras izpēti, bērnu lasīšanas interešu izpēti, un tieši šos uzdevumus mēs esam ņēmuši savā paspārnē.

Vēl vairāk – mēs gribam panākt, ka Izglītības ministrija mums dod mandātu nodarboties ar lasīšanas veicināšanu, tas nozīmētu, ka mēs to varētu darīt arī skolās, jo šobrīd mēs to darām tikai ar niecīgu Kultūras ministrijas atbalstu tikai publisko bibliotēku tīklā, iesaistot tikai tās skolas, kur strādā iniciatīvas bagāti bibliotekāri, ko atbalsta skolas vadība," stāsta Silvija Tretjakova.

Speciāliste uzskata, ka lasīšanas veicināšana ir jāsāk jau līdz ar bērna piedzimšanu, un tas nozīmē – jāstrādā ar bērna vecākiem, jo Latvija vienkārši nedrīkst atļauties nerūpēties par bērnu izglītību, ikvienam jābūt sekmīgam, un to var panākt ar lasīšanas veicināšanu, jo "grāmata veicina iztēli un izdomu, īsi sakot – radošumu".

Šobrīd BLC atsācis īstenot uz pāris gadiem pārtraukto programmu Grāmatu starts, kas ir lasīšanas veicināšanas programma pirmsskolas vecuma bērniem, sākot no trīs gadu vecuma. Praksē tas izpaužas šādi: ģimenes ar trīsgadīgiem bērniem saņem uzaicinājumu ierasties tuvējā bibliotēkā, kur darbinieki iepazīstina ar bērna vecumam piemērotām grāmatām un izglītojošām spēlēm. Un vēl – ikviens ķipars saņem bibliotēkas apmeklētāja "sākuma komplektu" – padomu grāmatiņu par lasīšanas nozīmi, somiņu un mīksto rotaļlietu – pūcīti. Līdzīgu "lasītāja sākuma komplektu", piemēram, Igaunijā, visas ģimenes (apmēram 16 000), kurās dzimst bērniņš, saņem jau dzemdību nodaļā, un visas izmaksas sedz valsts. Latvijā ar šo programmu nodarbojas LNB Atbalsta biedrība, kas meklē finansiālos atbalstītājus, tāpēc šādu dāvaniņu visiem mazajiem lasītājiem diemžēl nepietiek. Latvijā sākuma komplektu šogad saņems apmēram 700 bērnu.

Lasīšanas veicināšanas programma

Daudz ilgāks projekts ir BLC īstenotā lasīšanas veicināšanas programma "Bērnu un jauniešu žūrija", kas tiek realizēta jau kopš 2001. gada, BLC aktivitātēm palīdz 700 publiskās bibliotēkas Latvijā un 41 diaspora visā pasaulē, arī ASV un Austrālijā. Jau kādu laiku – no 2011. gada – darbojas arī jauniešu žūrija, kas pakāpeniski paplašinās. Visur pasaulē, kur ir latviešu centri, darbojas arī bērnu žūrijas.

Piemēram, 6–7 centros tā darbojas Īrijā, ASV, Lielbritānijā – kur bērni neaizmirst latviešu grāmatas. Ik gadu programmā iesaistās 17 000 bērnu. "Katru gadu mēs veidojam kolekciju – pieaugušo žūrija jeb speciālisti, kas strādā ar bērnu literatūru, no jauniznākušām grāmatām izvēlas "piecnieku", ko iesaka lasīt bērniem, jauniešiem un viņu vecākiem. Tad piesaistām finanšu līdzekļus, lai iegādātos izvēlēto grāmatu eksemplārus (apmēram 500, lai gan valstī ir ap 800 publiskās un tikpat skolu bibliotēkas), ko nosūtām bibliotēkām, lai mūsu jaunajai paaudzei būtu iespēja šīs grāmatas arī lasīt," stāsta Silvija Tretjakova. Pēc grāmatu izlasīšanas bērni – žūrijas eksperti – aizpilda anketu un izsaka savas domas par izlasīto. Un ik pavasari šis lasīšanas pasākumus finišē grāmatu svētkos Ķīpsalā.

BLC vadītāja atzīst, ka līdzīgas lasīšanas veicināšanas programmas un bērnu žūrijas darbojas arī Zviedrijā un Nīderlandē, no kurienes lielā mērā ir patapināta šī projekta ideja. "Tomēr ne zviedriem, ne holandiešiem nav tik perfekti izstrādāts veids, kā saņemt atgriezenisko saikni no bērniem, kas izlasījuši izvēlētās grāmatas. Mums ir vesela bibliotekāru "armija", kas prot panākt to, lai bērni grāmatas arī izlasītu, ne tikai paskatītos uz grāmatu vāciņiem un nobalsotu par to, kas labāk patīk. Patiesībā Bērnu literatūras centrs darbojas kā metodiskais centrs visām bibliotēkām, kas valstī strādā ar bērniem. BLC gādā par to, lai bērni, kas grib lasīt, būtu novērtēti un motivēti lasīšanai, lai viņiem lasīšana ir prieks un lai šī patikšana viņiem saglabātos visu mūžu. Starp citu, jaunā rakstniece Laura Dreiže arī savulaik piedalījās bērnu žūrijā.

Arī starp tiem pedagoģijas studentiem, kas nāk uz mūsu centru, ir tādi, kas savulaik bijuši lasīšanas veicināšanas programmas dalībnieki. Nebūs ambiciozi teikts, ka šo gadu laikā izveidots liels lasīšanas veicināšanas tīkls visā valstī, un mēs par to esam gandarīti," atzīst Silvija Tretjakova. Visi jaunie lasītāji un dažāda vecuma bērnu vecāki ir aicināti regulāri sekot līdzi LNB mājaslapai internetā, īpaši bērnu saskarnei www.lasamkoks.lv, kur var atrast informāciju par dažādiem BLC organizētajiem pasākumiem.

Fakti

Bērnu literatūras centrs atrodas Gaismas pils 7. stāvā.

Šajā stāvā bibliotēkas interjerā iemūžināta simts latu nomināla sarkanā krāsa.

Bērnu literatūras centra brīvpieejas krājumā izvietots vairāk nekā 4560 vienību: gan Latvijā izdotās bērnu un jauniešu grāmatas, gan bērnu literatūra un periodiskie izdevumi svešvalodās.

BLC darbojas digitālā bibliotēka bērniem Lasāmkoks.

BLC koordinē lasīšanas veicināšanas programmu Bērnu un jauniešu žūrija un programmu pirmsskolas vecuma bērniem un ģimenēm Grāmatu starts.

BLC kā Latvijas bērnu bibliotēku un publisko bibliotēku bērnu nodaļu konsultatīvais un informatīvais centrs sniedz kolēģiem profesionālas uzziņas un metodisko palīdzību, gatavo literatūras apskatus, rīko izstādes par iepriekšējā gadā publicētajām bērnu grāmatām, organizē pieredzes apmaiņas seminārus un konferences.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!