Foto: Publicitātes attēli
Ap divtūkstoš gadu vecā Āraišu Ezerpils, kas ir Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja filiāle, – Amatas novada top tūrisma objekts un Eiropas nozīmes kultūrvēstures piemineklis – ir kritiskās stāvoklī, portālu "Delfi" informē Amatas novada Tūrisma informācijas centrs.

"Pagājušās aktīvās tūrisma sezonas beigās objekta tehniskais stāvoklis bija tik kritisks, ka apdraudēja apmeklētāju drošību," norāda centrā. Pašlaik muzejs veic steidzamākos remontdarbus, lai objekts nebūtu jāslēdz, tomēr tas neatrisina problēmas, kas saistītas ar mūsdienu tūrisma objekta prasībām atbilstošu infrastruktūru, tostarp tualetes, iespēja iegādāties ūdeni un suvenīrus. Kā arī, kā norāda informācijas centrā, "visa muzejparka teritorija ir salīdzinoši neapgūta, nesakārtota un tās tūrisma resurss līdz galam nav izmantots".

Lai risinātu samilzušās problēmas, Amatas pašvaldība apsver iespēju pārņemt savā īpašumā Āraišu arheoloģisko muzejparka teritoriju, kura sastāvā ir Ezerpils, Viduslaiku pilsdrupas un Meitu sala.

"Šobrīd pašvaldībai nav tiesiska pamata piedalīties VAS "Valsts nekustamiem īpašumiem" piederošās muzejparka teritorijas apsaimniekošanā, ne arī realizēt Eiropas Savienības projektu aktivitātes," uzsver Amatas novada Tūrisma informācijas centrs.

17-18. aprīlī Amatas pašvaldība rīko publisko diskusiju "Āraišu forumu", kas notiks Amatas novada domes zālē, Drabešu pagastā "Ausmās", lai rastu veidu, kā izmantot, uzturēt un attīstīt visu Āraišu arheoloģiskā muzejparka potenciālu.

17. aprīli Ievadvārdus teiks Elita Eglīte, Amatas novada domes priekšsēdētāja. Paneļdiskusijā aicināti piedalīties kultūrvēstures, tūrisma speciālisti, muzeologi. Prezentācijas sniegs Āraišu ezerpils liktenī iesaistīto organizāciju pārstāvji. Diena noslēgsies ar ekskursiju pa Āraišiem.

Savukārt 18. aprīlī paredzēta iedzīvotāju diskusija par Āraišu vērtībām, problēmām un dzīves kvalitātes uzlabošanas iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!