Foto: DELFI
Rīgas pilsētas būvvaldes padome atlikusi Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā rekonstrukcijas tehniskā projekta izskatīšanu, uzdodot arhitektiem to papildināt.

Latvijas Okupācijas muzeja biedrība uzskata, ka muzeja rekonstrukcijas būvprojekta vērtēšanu ir ietekmējuši Latvijas mērogā pazīstamu arhitektu personiskie uzskati un centieni projektu apturēt.

Šā gada maijā Rīgas pilsētas būvvaldē tika iesniegts muzeja ēkas Latviešu strēlnieku laukumā rekonstrukcijas tehniskais projekts būvatļaujas saņemšanai. Tas veidots, balstoties uz arhitekta Gunāra Birkerta ēkas rekonstrukcijas 2008. gadā apstiprinātā skiču projekta. Pašlaik saņemta atbilde, ka projekta izskatīšana atlikta līdz septembrim, un pieprasīti vēl papildu dokumenti, atzinumi un saskaņojumi, norādījuši biedrības pārstāvji.

Arhitekti savus viedokļus pauduši ne vien Latvijas sabiedrībā, bet arī izplatījuši ārzemēs. Starptautiskajā modernās arhitektūras tīmekļa vietnē "www.docomomo.com" ir ievietots raksts, kurā Latvijas Okupācijas muzeja ēkas paplašināšanas projekts ir nosaukts par īslaicīgu politisko ambīciju. Muzeja biedrība norādījusi, ka šis ir vienpusējs Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijas apraksts ar aicinājumu parakstīt petīciju pret muzeja piebūvi.

Kā ziņots, Okupācijas muzeja biedrības pārstāvji pauž bažas, ka rekonstrukcijas projekta apturēšanas laikā varētu būt apdraudēta muzeja darbība. 

Minētie 20 arhitekti, tostarp tādi atzīti arhitekti kā Zaiga Gaile, Andis Sīlis, Uldis Lukševics un citi, iebilst pret Birkerta piedāvātās piebūves - "Nākotnes nama" - būvniecību pie Okupācijas muzeja Strēlnieku laukumā, norādot, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai.

"Nākotnes nama" projekts ir saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!