Pēc aizvadītajā nedēļā notikušā filmas izrādīšanas aizlieguma Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolventu publicēto atklāto vēstuli skolas direktoram Mārim Braslam parakstījuši jau 184 cilvēki. Vēstulē tiek pausts atbalsts skolotājai Daigai Zirnītei un tās autori lūdz direktoru respektēt skolotājas profesionalitāti.

"Tieši plašs atbalsts padara vēstules vēstījumu ievērības vērtu, kas ne obligāti raksturīgs divu cilvēku viedoklim," uzskata tās autori, kas skolu absolvējuši 2010. gadā. "Šobrīd vēstuli parakstījuši 184 cilvēki - gan Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolventi, gan tās pašreizējie skolēni," sarunā ar portālu "Delfi" uzsver vēstules autori, skolas absolventi Krišjānis Baidekalns un Teodors Panteļejevs.

Par vēstules tapšanas motivāciju tās autori portālam "Delfi" stāsta: "Vēstuli izlēmām rakstīt, jo abi uzskatām, ka skolotāja brīvība mācību materiālu un metodikas izvēlē nedrīkst būt pakārtota pārejošam un mainīgam politiskam diskursam, bet gan ilgstošai diskusijai starp pedagogiem, valsts amatpersonām, skolēniem un citiem iesaistītajiem. Direktora Māra Braslas lēmumu uztvērām ar neizpratni, jo abi esam mācījušies pie skolotājas Zirnītes un esam pārliecināti par viņas profesionalitāti."

Skolotāja Zirnīte spēj ieinteresēt pat visvienaldzīgāko skolēnu, pamudināt izprast un iemācīt kritiski analizēt apskatāmo materiālu.
no atklātās vēstules RV1Ģ direktoram

Taujāti par to, vai vēstules autori ir iecerējuši vēl kādas citas aktivitātes, viņi stāsta, ka tālāka rīcība nav plānota: "Vēstules mērķis bija aicināt direktoru nepakļauties ārējam spiedienam un uzsvērt skolas un skolotāju autonomiju no politiskā diskursa, tādā veidā, iespējams, rādot piemēru arī citu skolu vadītājiem. Neplānojam šo virzīt ārpus skolas, t.i. iesaistīties plašākās diskusijās par tikumības likumu," stāsta Baidekalns un Panteļejevs.

Ar autoru atļauju portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar vēstuli.

"Mēs, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas esošie un bijušie audzēkņi, vēlamies paust sašutumu par skolas direktora Māra Braslas lēmumu aizliegt 12. klašu audzēkņiem rādīt Agneškas Holandas filmu "Total Eclipse", tādējādi apšaubot skolotājas Daigas Zirnītes profesionalitāti un iedragājot skolotāja rīcības brīvību pasniegšanas metožu izvēlē.

Daiga Zirnīte ir spējīga un atraktīva pedagoģe, kura saviem skolēniem sniedz plašu priekšstatu par latviešu un ārzemju nozīmīgākajiem autoriem, to darbiem un citiem literatūrzinātnes jautājumiem. Skolotāja Zirnīte spēj ieinteresēt pat visvienaldzīgāko skolēnu, pamudināt izprast un iemācīt kritiski analizēt apskatāmo materiālu. Viņas stundas raksturo aktīva skolēnu iesaistīšanās, kas pozitīvi ietekmē pedagoģisko mērķu sasniegšanu.

Filma "Total Eclipse", ko kāda skolēna tēvs sašutis vainojis pederastijas, vardarbības, alkoholisma un narkomānijas popularizēšanā, stāsta par vēsturiski patiesām ievērojamo franču dzejnieku Artura Rembo un Pola Verlēna attiecībām. Autora dzīves un viņa radīto darbu konteksta izpratne ir viens no literatūras teorijas pamatuzdevumiem. Tieši tāpēc skolotājas Zirnītes darba materiālu izvēle klasificējama nevis kā publiska filmas demonstrēšana, bet gan kā līdzeklis pedagoģisku mērķu sasniegšanai.

Metodes, ar ko skolotājs minētos mērķus sasniedz, ir viņa brīva izvēle, nevis mainīgais, ko ietekmē tā brīža politiskais diskurss vai vecāku pārliecības. Spējīgi, drosmīgi un neatkarīgi skolotāji ir pilnvērtīgas un kvalitatīvas izglītības sistēmas stūrakmeņi. Vai tieši tādu mēs nevēlamies redzēt arī Latvijas izglītības sistēmu?

Mēs respektējam ģimenes un to vērtības, bet aizstāvam universālu, iekļaujošu un neatkarīgu pedagoģiju skolā. Mēs uztraucamies par riskiem, ko skolēnu pilnvērtīgai attīstībai rada ārējs, klasē nepiederošs spiediens uz izglītības saturu. Mēs nosodām agresīvas neiecietības izpausmes no vecāku puses, kas var tikt pārmantotas nākamajās paaudzēs. Mēs lūdzam Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas direktoru Māri Braslu respektēt skolotāju profesionalitāti un arī turpmāk sekmēt kvalitatīvas izglītības attīstību ne vien viņa vadītajā skolā, bet arī visā Latvijā."

Vēstules autori norāda, ka joprojām vēstuli parakstīt aicināti tie Rīgas Valsts Pirmās ģimnāzijas esošie un bijušie audzēkņi, kas piekrīt tajā paustajai nostājai. To iespējams izdarīt, sūtot savu vārdu, uzvārdu un saistību ar skolu uz e-pastu "atklata.vestule@gmail.com".

Aizliegtā filma "Total Eclipse" vēsta par franču dzejnieku Artura Rembo un Pola Verlēna attiecībām, kā arī abu daiļradi. Tās provokatīvais raksturs skaidrojams ar abu dzejnieku attēloto seksuālo orientāciju un apreibinošo vielu lietošanu.

Taujāts par to, kāds ir bijis pamats filmas izrādīšanas aizliegumam skolā, Brasla portālam "Delfi" norādīja, ka aizliegumu skatīties filmu bērniem, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, atradis internetā.

Skolā aizliegtajai filmai Latvijā nav izplatītāja, tādēļ nav arī piešķirts nekāds skatītāju vecuma ierobežojums. Nozares pārstāvji atzīst, ka būtībā tas, vai filmu izrādīt 17 un 18 gadus veciem jauniešiem - kā RV1Ģ gadījumā - ir tikai skolotāja ziņā.

Skolotāja Zirnīte portālam "Delfi" pastāstīja, ka filma rādīta 12. klases skolēniem un viņa to mācību programmā iekļāvusi jau vairākus gadus pēc kārtas. Skolēnu reakcija uz filmu esot bijusi mierīga, jo pirms tam Zirnīte skaidrojusi filmas kontekstu. Filma "Total Eclipse" ("Pilnīgs aptumsums") vairākkārt Latvijā rādīta televīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!