Foto: Publicitātes foto
Svinot savas pastāvēšanas 70 gadu jubileju, Latvijas Universitātes Tautas deju ansamblis "Dancis" aicina uz jubilejas koncertiem Valmierā, Liepājā un Rīgā. Koncertu moto – "No saknēm līdz galotnēm augt", portālu "Delfi" informēja TDA "Dancis" pārstāvji.

Jubilejas koncerti notiks: 20. martā Valmieras Kultūras centrā, 3. aprīlī Liepājas Olimpiskajā centrā un 18. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā (uz šo koncertu visas biļetes jau ir pārdotas).

Kā norāda TDA "Dancis" mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis: "Mēs varam lepoties ar saviem slavenajiem vadītājiem šo gadu garumā – Hariju Sūnu, Uldi Žagatu un Alfrēdu Spuru. Un ne tikai lepoties, bet cieņā un godā turēt viņu atstāto deju mantojumu."

Tieši tādēļ "Danča" jubilejas koncertos šo horeogrāfu veidotās un tautā iemīļotās dejas izdejos vairāku paaudžu "dančinieki" – gan Alfrēda Spuras laika dejotāji, gan vidējās paaudzes "Dancis", gan jaunieši, kuri deju kolektīvā dejo šodien.

Jubilejas koncerta programmā iekļautas arī horeogrāfu Helēnas Tangijevas-Birznieces, Irēnas Strodes, Ritas Spalvas, Jāņa Ērgļa, Jāņa Purviņa, Ernesta Spīča u.c. veidotās horeogrāfijas.

Stingrais pamats, ko "Danča" vēsturē ielikuši tā vadītāji un visu paaudžu dejotāji, ir ļāvis attīstīties un veidoties deju ansambļa jauno horeogrāfu rokrakstam. Tālab koncertos būs arī "dančinieku" pašu radītās dejas – savam ansamblim tās veidojuši Egils Polis, Artis Puriņš, Vilnis Birnbaums, Krišjānis Šimis un Sandra Kauranena.

Latvijas Universitātes TDA "Dancis" ir viens no labākajiem, pieredzes bagātākajiem kolektīviem Latvijā un jau kopš pašiem pirmsākumiem to vadījuši izcili deju jomas profesionāļi – horeogrāfi Harijs Sūna, Uldis Žagata, Milda Lasmane, Alfrēds Spura u.c.. Kopš 1987. gada ansambļa vadītājs ir Rolands Juraševskis, un šobrīd tā repetitors ir Egils Polis, baletmeistare Sandra Vītola un koncertmeistars Māris Šērs.

TDA "Dancis" daudzkārt ieguvis pirmās vietas tautas deju ansambļu skatēs un konkursos. "Danča" dejotāji uzstājušies gandrīz visās Eiropas valstīs un arī tālākās zemēs, joprojām regulāri piedalās deju festivālos, ir vispasaules jaunatnes un studentu festivālu, kā arī starptautisko konkursu laureāts.

Kopumā "Danča" jauniešu un vidējās paaudzes sastāvos šobrīd dejo ap 100 dejotāju.

Biļetes uz TDA "Dancis" jubilejas koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!