Foto: LETA

Valsts kontrole (VK) saskata neatbilstības, kas rada risku, ka Latvijas simtgades satura veidošanā tiks atbalstīti tādi pasākumi, kas nebūs attiecināmi uz Latvijas simtgades satura veidošanu, savā revīzijas ziņojumā par Kultūras ministrijas pagājušā gada pārskatu pauž VK.

VK mudina Kultūras ministriju nodrošināt, lai tiktu izstrādāts konkrēto pasākumu plāns Latvijas simtgades kultūras programmas īstenošanai, lai būtu iespējams gūt pārliecību par to, ka piešķirtais finansējums tiek izlietots atbilstoši tā piešķiršanas mērķim, tas ir, tiek atbalstīti tikai tie pasākumi, kas ir attiecināmi uz Latvijas simtgadi.

VK ieskatā, joprojām nav izstrādāts un apstiprināts pasākumu plāns Latvijas simtgades satura veidošanai, tādēļ nav iespējams izsekot Kultūras ministrijas atbalstītā pasākuma - VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku - sasaistei ar Latvijas simtgades satura veidošanas pasākumiem.

Kopumā VK ministrijai pēc revīzijas veikšanas sniegusi sešu ieteikumus. Attiecībā uz gada pārskatu revīzijas rezultātā sniegti pieci ieteikumi, kurus ieviešot, tiks veicināts, ka valsts budžeta līdzekļi turpmāk tiks izmantoti pamatotu un plānotu saistību segšanai, kas ieplānotas gadskārtējā valsts budžeta likumā, tiks veicināta Publisko iepirkumu likuma ievērošana Kultūras ministrijas padotības iestādēs, organizējot pakalpojumu iegādi, kā arī tiks nodrošināta normatīvajiem aktiem atbilstoša prēmiju piešķiršana.

Tāpat, ņemot vērā ieteikumus, tiks veicināta Pievienotās vērtības nodokļa likuma ievērošana ieņēmumu no maksas pakalpojumiem uzskaitē, un Kultūras ministrijas padotības iestāžu rīcībā esošais autotransports tiks izmantots tikai amata pienākumu pildīšanai.

Revīzijas laikā VK konstatēja, ka Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs neatbilstoši izmantojis dienesta autotransportu. Revīzijā, salīdzinot 2015. gada augusta ceļazīmēs norādīto informāciju par odometra rādījumiem ar informāciju Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā, konstatēts, ka automašīnas odometra rādījums, kas ir fiksēts CSDD, veicot automašīnas tehnisko apskati, ir par 11 300 kilometriem lielāks, nekā ir uzrādīts ceļazīmē.

Dienesta pārbaudes laikā pieprasīts darbinieka paskaidrojums par izveidojušos situāciju, un darbinieks savā paskaidrojumā ir norādījis, ka Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam piederošo automašīnu ir izmantojis personīgām vajadzībām, kā arī to, ka, iespējams, odometrs ir bojāts.

Jau ziņots, ka VK pēc finanšu revīzijas veikšanas Ģenerālprokuratūrā iesniegusi informāciju par diviem prettiesiskiem gadījumiem ar finanšu līdzekļu izlietošanu Kultūras ministrijā un Veselības ministrijā.

Kultūras ministrijā revīzijas laikā ir konstatēta neatbilstoša prēmiju izmaksa, žurnālistus iepriekš informēja valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 16 darbiniekiem izmaksātas prēmijas, vēl pirms beidzies pārbaudes laiks noteiktajā amatā.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka VK atzinumā ir uzrādīts viens prēmiju izmaksāšanas procedūras pārkāpums, kas saistīts ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Melbārdes ieskatā šis pārkāpums savā ziņā ir attaisnojams "ar to ārkārtēji sarežģīto situāciju, kādā vispār pagājušajā gadā atradās LNB saistībā ar visu pārvākšanos, kur bija patiešām nepieciešams motivēt cilvēkus".

"Tas drīzāk parāda šīs apmaksas un motivācijas sistēmas vājās puses. Diezgan skumji ir, ka, neiedziļinoties situācijā, kādā tas ir noticis un kāpēc, tas tiek traktēts kā ļoti liels pārkāpums, jo pēc būtības tā cilvēku motivācija bija ļoti nepieciešama," sacīja politiķe.

Jautāta par to, vai Kultūras ministrija tādā gadījumā varētu rosināt pārskatīt pašreizējo kārtību, kādā piešķiramas prēmijas, Melbārde norādīja, ka, "ja ministrijai būtu daudz lieku resursu, tad tā varētu nodarboties ar ļoti daudzām lietām, ko valstī varētu uzlabot. Taču mēs noteikti vērsīsim uzmanību uz to, ka ir atsevišķi gadījumi, kur papildu motivēšana, kas tajā brīdī varbūt nesasaucas ar spēkā esošo regulējumu, tomēr ir nepieciešama un attaisnojama, nevis uzreiz sodāma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!