Foto: Privātais arhīvs
Dace savulaik dzīvoja Salacgrīvā un bija viens no tiem cilvēkiem, kas atvēra savas mājas durvis, lai uzņemtu viesus no malu malām, kuri vēlējās apmeklēt festivālu "Positivus". Kā Dace saka – tas bija "Positivus 2". Šobrīd jau šie piedzīvojumi ir pagātne, bet Dace labprāt dalījās savā atmiņu stāstā ar "Delfi".

Viņas māja ar 1 hektāru lielo zemes īpašumu atradās tieši pie festivāla "Positivus" teritorijas. Tā kā festivāls katru gadu pulcēja arvien vairāk ļaudis, viņa nolēmusi, ka kaut kas jāsāk darīt. Pašos pirmajos gados cilvēki pastiprināti sākuši interesēties par atļauju celt teltis Daces īpašumā, ko viņa festivāla laikā nosaukusi par "Fazendu". "2009. gadā sapratām, ka jāsāk rīkoties," stāsta Dace. Viņai palīgā nākuši ne tikai viņas bērni, bet arī brāļu bērni.

Foto: Privātais arhīvs

Viņa sarunājusi traktoru, kas izpļauj lielo pļavu īpašumā "Fazenda". "Vienu gadu mēs mēģinājām vākt nost nopļauto zāli, bet pēc tam sapratām, ka tomēr ir labāk, ja tā paliek uz pļavas," stāsta Dace. Viņa teltis atļāvusi celt ne tikai pļavā, bet arī pašā dārzā. "Tur jau skaitījās tās ekskluzīvākās vietas".

Foto: Privātais arhīvs

Gadījušies arī kuriozi. Viņa pie šosejas uzstādījusi zīmi, lai visi brauc uz viņas "Fazendas" telšu pilsētiņu, bet tieši nākamais ceļš vedis uz oficiālo "Positivus" telšu pilsētiņu. Festivāla organizatori savu zīmi bija nolikuši aiz Daces zīmes, tāpēc simtiem mašīnu pārpratuma pēc brauca pie Daces, jo domāja, ka tieši tur ir oficiālā telšu pilsētiņa.

Foto: Privātais arhīvs

Tā kā Daces māja vēl bija tapšanas stadijā, viņai nekas cits neatlicis, kā festivāla laikā dzīvot nepabeigtajā celtnē. "Tas uz festivāla laiku bija mans ofiss," smaidot stāsta Dace.

Lai viesiem nenāktos nokārtot savas dabiskās vajadzības, kur vien pagadās, Daces vīrs uzcēlis tualeti. "Pirmajos gados tur darījās briesmu lietas. Pēc viesu aizbraukšanas man nekas cits neatlika, kā atvilkt šļūteni un ar spiedienu visu izmazgāt," atceras Dace. Nākamajos gados viņa izdomājusi veidu, kā viesiem likt būt tīrīgākiem un kārtīgākiem tualetē. "Atcerējos, ka manās zaļās jaunības laikos kolhoza kultūras nama vadītāja bija šo pantiņu bija pielikusi pie kultūras nama tualetēm," stāsta Dace, kura aizlienējusies ideju un pielikusi uzrakstu pie viesiem domātās tualetes. "Jūs neticēsiet, bet tā es patiešām ieviesu kārtību," apgalvo Dace.

Foto: Privātais arhīvs

Daces telšu pilsētiņā uzturējušies dažādu vecumu ļaudis. Bijuši pat tādi, kas pat līdz festivālam neesot tikuši. Viņas telšu pilsētiņu iecienījuši arī ārzemnieki, kā arī jaunieši no Dobeles, kuri viņai katru gadu arī atveduši kādu mazu dāvaniņu. Tāpat viņas īpašumā neizticis bez dziesmām. Tajā arī uzturējušies mūziķi, kuri radījuši savu vietējo festivāla sajūtu.

Foto: Privātais arhīvs

Tā kā festivālā 2012. gadā ļoti stipri lijis lietus, nākamajā dienā daudzi telšu pilsētiņas viesi ar saviem spēkratiem iesprūduši pļavā. Lai palīdzētu pļavā noslīkušajiem spēkratiem, Dace meklējusi kādu traktora īpašnieku. "Tikai traktors varēja izvilkt mašīnas, kas bija iesprūdušas līdz pat pusei," atceras Dace. Tāpat uz pļavas likti dēlīši, lai neatkārtotos tā pati problēma.

Kad viesi braukuši projām, viņas pļavā atrastas dažādas lietas un priekšmeti. "Tur bija dzīvei pilnais komplekts," nosmej Dace. Atradumi bijuši dažādi - sākot ar dāmu bikšelēm, līdz pat prezervatīviem un pat šļircēm. Daži ļaudis pa viņas pļavu pēc tam staigājuši arī ar metāla detektoriem.

Foto: Privātais arhīvs

"Pēc atkritumiem vien varēja just, kā aug festivāls," apgalvo Dace. Pirmajā gadā viņa visus atkritumu kalnus esot likusi lielās kaudzēs un tad tos vēl nācās sanest pie iebraucamā ceļa, kur tālāk jau bija darbs atkritumu izvedējmašīnai. Savukārt 2013. gadā, kas arī bija Daces pēdējā darbošanās "Fazendā", tika nolemts, ka atkritumi jāšķiro. Viņa ieviesusi atkritumu šķirošanas punktu savā teritorijā - atsevišķi stikli, plastmasa, papīri un citi. Ieviesto sistēmu ļoti novērtējuši ārzemnieki un slavējuši saimnieci. "Vietējo attieksme sevišķi neiepriecināja. Dažs labs pat iemanījās visu savu drazu uzbērt uz telts, atvilkt līdz šķirotavai un pamest," apgalvo Dace. Saimniece sašķiroja un nodeva arī stikla taru, taču pēc tam secināja, ka tas nepavisam neatmaksājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!