Foto: LETA

Latvijas Arhitektūras gada balva ir augstākais novērtējums arhitektūrā, un šogad tā tiks pasniegta jau 22. reizi. Balvas simbols ir zelta ananass, kura stāsts aizsācies pirms 20 gadiem.

Dienā, kad Latvijas Arhitektūras Savienības priekšsēdētājs Jānis Lejnieks lūdzis izstādes kuratorei Veltai Holcmanei iegādāties ziedus, kurus pasniegt balvas ieguvējiem, Veltai un skates rīkotāju komandai radusies ideja, ka ziedu dāvināšanas procesu vajadzētu vienkāršot. Tieši tāpēc viņa no veikala atgriezusies ar šo tropu augli, kas kļuvis par Latvijas arhitektūras augstākā apbalvojuma simbolu.

Pirmajos apbalvošanas gados laureātiem tika pasniegti īsti augļi, taču, kad 2003. gadā radās ideja rīkot konkursu par jaunu balvas dizaina izstrādi un tika piedāvātas dažādas idejas, tieši Aivars Vilipsōns, atceroties stāstu par ananasu, bronzā izveidoja stilizētu četršķautņu ananasu. Kā pati Velta Hocmane atceras: "Šī ananasa forma bija ļoti arhitektoniska un stilizēta, tāpēc šķita piemērota un visiem iepatikās. Kopumā tika izgatavoti 10 ananasi un sākumā tos tā arī sauca – par Vilipsōna ananasiem." Kad turpmāko 10 gadu laikā visi šie 10 ananasi bija sadalīti starp konkursa uzvarētājiem, un bija nepieciešams domāt par jaunu balvas dizainu, balvas rīkotāji neatteicās no idejas par eksotisko augli.

Foto: Publicitātes foto. Zaiga Gaile ar "Vilipsōna ananasu"

Jaunais ananass un tā misija

2015. gadā Zaigas Gailes uzdevumā jauna ananasa dizaina veidošana tika uzticēta "Variant Studio". Objekta konstrukciju ir iedvesmojis Rubika kuba uzbūves princips, kas ir viena no pasaulē populārākajām, bet arī enigmātiskākajām matemātikas rotaļām. Tā ir perfekta analoģija arhitektūras pamatuzdevumam – atrast risinājumu, ņemot vērā dažādās ietekmes un faktorus. Tradicionāli Rubika kuba plaknes ir sešās dažādās krāsās, savukārt ananasa balvā šīs krāsas tiek attēlotas vienā materiālā un vienā tonī, līdz ar to krāsas ir pārveidotas trīsdimensionālās tekstūrās. Kustīgā kuba skaldnes ir frēzētas taktilā rakstā, kas asociatīvi veido arhitektūras rasējumos izmantototos materiālu apzīmējumus (no ang. val. - hatch), līdz ar to tiek savienotas nevis krāsas, bet trīsdimensionāli līniju ritmi.

Pirmās vietas ieguvējs saņem zelta tonī anodētu ananasu, bet citi nominanti to saņem anodētu sudrabā. Anodēšanas procesā tiek pilnveidotas alumīnija dabiskās īpašības, kas balvu padara izturīgāku, kā arī neļauj materiālam oksidēties. Pēc balvas saņemšanas, tās uzdevums nav pildīt tikai dekoratīvo funkciju, bet kā jaunam izaicinājumam palīdzēt arhitektam trenēt loģisko domāšanu un ģenerēt jaunus uzdevumus. Alumīnija balva sastāv no 56 detaļām, kas kopā veido veselu ananasu un tās izgatavošanā izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas un materiāli. Ananasu veido pēc iepriekš projektēta 3D modeļa, ar kura palīdzību tiek veidota programma piecu asu CNC frēzei, kas balvai nodrošina augstu kvalitāti."

Foto: LETA. 2016. gada Zelta ananasa ieguvējs Vitauts Biekša

Nacionālās žūrijas atzinība

Tradicionāli Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktie objekti tiek vērtēti divās kārtās – pirmā savu vērtējumu izsaka nacionālā žūrija, kuras izvirzītos objektus nākamajā kārtā izvērtē īpaši pieaicināti starptautiskas žūrijas pārstāvji. Šāda vērtēšanas sistēma ir iedibināta, lai procesu padarītu maksimāli objektīvu, jo tieši starptautiskā žūrija ir tā, kas lemj, kuri objekti saņems sudraba un zelta ananasus.

Vienlaikus tieši šogad nacionālā žūrija ir izlēmusi atjaunot Latvijas Arhitektūras gada balvas iesniedzamo objektu dalījumu kategorijās un godināt katrā kategorijā iesniegtos labākos darbus – Latvijas Arhitektūras gada balvas nominantus. Tāpēc apbalvošanas kārtībā tiks ieviests jauninājums – visiem balvas nominantiem pasniegs īpašas nozīmītes, tādā veidā izceļot šo darbu autoru sasniegumus un veicinot vēl kvalitatīvākas arhitektūras attīstību. Nozīmītes dizains veidots, balstoties uz Arhitektūras gada balvas identitāti, kuru izstrādājis dizaina studijas Associates, Partners et Sons dizaineris Edgars Zvirgzdiņš: "Nozīmīšu dizainu veidojām, balstoties uz un apvienojot Arhitektūras gada balvas "jumtiņa" logotipu ar Variant Studio veidotajām ananasa skaldņu tekstūrām. Ar prieku atbalstām žūrijas vēlmi spert soli tālāk par ikgadējo finālista diplomu."

Tā kā šogad no balvai pieteiktajiem 36 darbiem nominēti tika 18, tiks pasniegtas 18 nozīmītes, no kurām 15 būs sudraba krāsā, un 3 zelta krāsā - īpaši izceļot trīs nacionālās žūrijas favorītus. Jāmin, ka nacionālās žūrijas atzinības saņemšana negarantē arī Arhitektūras Lielās balvas - zelta ananasa - saņemšanu, jo šis vērtējums ir pilnīgi neatkarīgs no starptautiskās žūrijas vērtējuma.

Foto: Publicitātes attēls

Par Arhitektūras gada balvu

Pirmo reizi Latvijas Arhitektu savienības (LAS) valde nolēma rīkot Gada labāko darbu skati, kurā tiktu atspoguļota Latvijas arhitektūras attīstība iepriekšējo gadu griezumā 1995. gadā, un kopš tā laika šis notikums ir kļuvis par neatņemamu Latvijas arhitektūras industrijas daļu.

Pirmajā skatē tika vērtēti arhitektūras sniegumi, kas tapuši laikā no valsts neatkarības atgūšanas līdz 1995. gadam. Šajā skatē vērtēšanai tika iesniegti tikai 17 darbi. Kā Artis Zvirgzdiņš apraksta: "Darbu noformēšanu katrs dalībnieks veica patstāvīgi, kā rezultātā gala izstāde sanāca gana raiba. Arī arhitektu veikums šajā laikā bija pieticīgs, kas lielā mērā ir tā laika krīzes rezultāts."

Turpmāko gadu laikā, pieaugot Latvijas ekonomikai, paralēli pieauga arī iesniegto darbu skaits, tāpēc kopš 2000. gada tika nolemts, ka vietējā žūrija iesniegtos objektus vērtēs divās kārtās. Kopš 2005. gada uz konkursa otro kārtu izvirzītos nacionālās žūrijas favorītus vērtē starptautiska žūrija. 2014. gadā līdz šim izmantotais nosaukums "Latvijas arhitektūras gada labāko darbu skate" tika nomainīts uz "Latvijas Arhitektūras gada balva (LAGB)".

Latvijas Arhitektūras gada balvai šogad iesniegti 36 pieteikumi, tai skaitā vairāki Latvijas arhitektu radīti darbi citās valstīs. Nominanti, kas pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu 2017, tiks paziņoti 11. aprīlī plkst. 12.00 preses konferencē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Konkursa apbalvošanas ceremonija notiks 19. maijā Arhitektūras nedēļas ietvaros, kad no 15. līdz 19. maijam norisināsies vairāki arhitektūras nozarei veltīti notikumi - ārvalstu lektoru publiskās lekcijas un konkursa nominantu darbu izstāde.

LAGB 2017 ir aicinājums ikvienam turpināt domāt par labu arhitektūru, piedalīties, vērtēt to un arī — svinēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!