Foto: AP/Scanpix

Interneta veikalā "eBay" pārdošanā izlikta amerikāņu rakstnieces, "Krusttēva Toma būdas" autores Harietas Bīčeres-Stovas māja, kurā viņa aizvadījusi savu bērnību, ziņo aģentūra "Associated Press".

Ēkā, ko mācītājs Līmans Bīčers Ličfīldā uzbūvēja 1811. gadā, uzauga viņa 11 bērni, vēlāk tā tika pārveidota par sanatoriju, pēc tam – par privātskolas kopmītnēm. Pagājušā gadsimta beigās māju par vienu dolāru pārdeva, un 1997. gadā to izjauca un noglabāja konteineros, jo jaunais īpašnieks bija iecerējis to atjaunot un izveidot mājā rakstnieces bērnības muzeju, taču šī ideja netika realizēta.

Pirms diviem gadiem četrus konteinerus ar Bīčeru ģimenes mājas sastāvdaļām iegādājās antikvariāta dīleris Ārts Papass, kas tagad par 400 tūkstošiem dolāru vēlas tos pārdot kādam, kas gribētu ēku atjaunot. Māja tika piedāvāta organizācijām, kas specializējas vēsturisku ēku pārdošanā, un muzejiem, taču neviens par to neieinteresējās.

"Nevienam no viņiem nav nekādas intereses, kas man nav saprotams," saka dīleris. "Tā taču ir Harietas Bīčeres-Stovas māja!"

Rakstnieces bērnības māja ir iekļauta Konektikutas štata vēsturisko ēku reģistrā, taču valsts to iegādāties neplāno. "Mūs interesē ēku vēsturiskās struktūras saglabāšana, bet mēs nezinām, kas pēc 20 gadiem būs palicis pāri no sākotnējām sastāvdaļām," aģentūrai atklājis Konektikutas Restaurācijas biroja pārstāvis.

Arī Herietas Bīčeres-Stovas centrs Hartfordā nevēlas iegādāties rakstnieces bērnības māju, jo tā galvenais uzdevums ir uzturēt Hartfordas muzeju, kurā Stova, būdama pieaugusi, dzīvoja ar Marku Tvenu saistītajā īpašumā.

"Kad ēka pirms 20 gadiem tika piedāvāta mums un Ličfīldas vēstures sabiedrībai, mēs to novērtējām un nolēmām, ka no Bīčeru laika tajā maz kas palicis," saka Hartfordas centra izpilddirektore Ketrīna Keina. "Es neapgalvoju, ka māju nebija vērts atjaunot, taču tā vairs neatradās oriģinālajā vietā vai apkārtnē, kur bija uzbūvēta. Ēka ir zaudējusi kontekstu un tas, ka tā ir izjaukta, visu vēl vairāk apgrūtina. Tas ir ļoti skumji."

Mācoties konkrētajā skolā pagājušā gadsimta 20. gados, šai ēkā mitinājies arī slavenais amerikāņu folkmūziķis Pīts Sīgers.

Ja pircējs neuzradīsies, Papass vērtīgāko konteinera sastāvu plāno pārdot pa sastāvdaļām, kā antikvariātu, bet pārējo kā celtniecības materiālu. "To nevar glabāt mūžīgi, vienkārši kādā brīdī viss sapūs," viņš saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!