Foto: F64
22. maijā notika īpaša mūzikas un mākslas akcija Vāgnera zāles atbalstam, lai vērstu Saeimas deputātu un valdības uzmanību uz Latvijas kultūras vēsturē un Vecrīgas arhitektūrā tik nozīmīgās ēkas bēdīgo stāvokli un mudinātu risināt šo situāciju. Akcijas laikā nama logos "Kāzu maršu" no Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" izdziedāja Latvijas Nacionālās operas un baleta kora solisti diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā, bet ēkā uz vienu dienu tika sarīkota Latvijas mākslas akadēmijas mācībspēku izstāde. Akcijas laikā bija viena no retajām iespējām ielūkoties greznā nama telpās, kas jau kopš 2006. gada plašākai publikai ir slēgta.

Tāpat kā iepriekšējās Vāgnera zāles atbalsta akcijas, arī šo organizēja Rīgas Riharda Vāgnera biedrība, cenšoties pievērst Saeimas un valdības uzmanību šīs vēsturiskās ēkas nākotnei. Biedrība ilgstoši strādājusi pie tā, lai atrastos restaurācijai nepieciešamais finansējums. Biedrības mērķis ir panākt, ka tiek atjaunota teātra zāle, piemērojot to kamerkoncertu un teātra uzvedumu vajadzībām, kā arī izveidot Riharda Vāgnera muzeju.

Ēka, kurā reiz strādāja slavenais vācu komponists Rihards Vāgners ir avārijas stāvoklī un tās restaurācijas jautājums ir iestrēdzis jau gadiem. 2018. gadā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rikoja divas izsoles, lai atrastu nama nomnieku turpmākajiem 30 gadiem, taču tas neizdevās. Savukārt mūzikas biznesā iesaistītie uzņēmēji atzina, ka ieguldījumus ēkas remontā un restaurācijā nebūtu iespējams atpelnīt 30 gadu laikā.

2018. gada nogalē kultūras ministre Dace Melbārde (NA) pauda, ka ēku varētu atjaunot par neizmantotiem Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem un piemērot VSIA "Latvijas Koncerti" vajadzībām.

Pēc VNĪ veiktajām aplēsēm nama atjaunošanai nepieciešami finanšu ieguldījumi aptuveni 16,5 miljonu eiro apmērā. Iespējamie finansējuma avoti varētu būt Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguve nākamajā plānošanas periodā (2021.-2027.gadā). Lai nodrošinātu šādu iespēju, finansējuma piesaiste būtu iekļaujama Nacionālās attīstības plāna ietvaros. Šā gada 22. maijā VNĪ pauda gatavību sākt nama atjaunošanu, tiklīdz tam tiks atrasts finansējums.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!