Foto: DELFI
Muzeju naktī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vēstures un kultūras telpā tika atklāta jauna ekspozīcija, kas veltīta padomju periodam toreizējā Rīgas psihiatriskajā slimnīcā – Aleksandra augstumos. Izstādes centrālais tēls ir pretrunīgi vērtētā direktore Zuzanna Sočņeva, kura amatā sabija veselus 40 gadus, tādējādi kļūstot par iestādes vadītāju ar iespaidīgāko stāžu. Tiesa, izraut no konteksta ārā tikai padomju periodu un nerunāt par 195 gadus seno vēsturi būtu grēks. Tur karjeru kaldinājis un zīmīgas pārmaiņas ieviesis izcilais ārsts un kultūrvēsturnieks Oto Vilhelms fon Hūns, bet no dvēseles kaitēm ārstējušies daudzi pazīstami mākslinieki, tostarp ar šizofrēniju sirgstošais Vilhelma Purvīša un Jaņa Rozentāla protežē Pēteris Krastiņš un literāts Jānis Poruks.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) ir senākā garīgās veselības aprūpes iestāde Baltijas valstīs un lielākais ambulatorais un stacionārais centrs Latvijā, kas turklāt ir atvērts ikvienam – vārti ir vaļā, pastaigām pieejams centra iekoptais parks ar vēsturisko dīķi un strūklaku, senajām ēkām ar kultūrvēsturiska pieminekļa statusu, kā arī ir pieejama kultūras telpa, kurā vairākās ekspozīcijās var iepazīties ar iestādes bagātīgo vēsturi un zīmīgām personībām, mazinot aizspriedumus un stigmu, kas aizvien vēl apvij psihiskās slimības.

Topošajā vides terapijas dārza teritorijā, kur plānots ierīkot gan dārzus ar terasi un koncertvietu, gan taktilo sajūtu terapeitisko taku, atrodas arīdzan mākslinieku Intas un Ulda Bergu veidotais piemineklis "Divi" jeb "Sašķeltā dvēsele", kas simbolizē garīgās slimības izraisītās pārmaiņas cilvēka personībā. Māksliniekus astoņdesmito gadu otrajā pusē uzrunājusi tieši pretrunīgi vērtētā Zuzanna Sočņeva, kura augstā vērtē turējusi kultūru un mākslu, taču viņa nebūt nebija pirmā, kas paralēli tradicionālajām ārstēšanas metodēm pielietoja kultūras terapiju. Bet par visu pēc kārtas.


Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!