Latvijas simtgades programmā radītu vides instalāciju "Uguns", kas uzstādīta pie Kārsavas, Latgalē pamanījuši prestižā mākslas festivāla "Ansī ainavas" (Annecy Paysages) organizatori, un patlaban instalācijas kopija tiek izrādīta festivālā līdzās pasaulē pazīstamu mākslinieku darbiem, portālu "Delfi" informē instalācijas veidotāji.

Oriģinālais vides objekts "Uguns" tapa Latvijas simtgades pasākumu programmā, sadarbojoties Rugāju, Balvu, Viļakas, Baltinavas un Kārsavas pašvaldībām, īstenojot projektu "Loba doba Zīmeļlatgolā jeb atklāj dabas pētnieku sevī!". Vides instalācijas "Uguns" autors ir arhitekts Didzis Jaunzems.

Objekts "Uguns" un tā kopija, kas tagad izstādīts Eiropas dārzos Ansī pilsētā, ir veidots kā paviljons, kā meditācijas un sarunu vieta. Paviljona formu valoda rada atsauci ar uguns liesmu dinamiku, mainību, un nokrāsu. Koka brusu krāvums ir būvēts, sarotējot katru nākamo elementu 2,5 grādu leņķī pret iepriekšējo, kopā veidojot deviņas simboliskas liesmas. "Sēdvietu izkārtojums paviljona iekšpusē aizgūts no ugunskura vietas principa, kur sēdēšana aplī ap to vieno un saliedē cilvēkus," skaidro Didzis Jaunzems.

Citus no aptuveni 30 vides objektiem, kas aplūkojami Ansī Ainavu festivālā, veidojuši tādi pasaulē pazīstami mākslinieki kā Andrea Vana ( Andrea Wan, DE), Žans Filips Puarē Vils (Jean-Philippe Poirée-Ville, FR), Čoi Jeong Hva (Choi Jeong Hwa, KR), "Behin Ha Design Studio" (US), Elise Morina un Florens Albinē (Elise Morin & Florent Albinet, FR), "Mannstein & Vill" (DE) un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!