Foto: Jurģis Rikveilis
Kā gadskārtēja tradīcija deju kolektīvam "Dancis" ir kļuvusi visiem kopīgi izveidot kalendāru, par modeļiem kalendāra bildēs iejūtas paši kolektīva dalībnieki. Jau piekto gadu bildes iemūžina fotogrāfs Jurģis Rikveilis.

Idejas kalendāram rodas dejotāju vidū, iepriekšējo kalendāru idejas autors bija fotogrāfs un jau bijušais kolektīva dalībnieks Jurģis Rikveilis. Šogad idejas un mākslinieciskā izpildījuma autores ir kolektīva dalībnieces Lauma Šime un Dārta Helēna Pumpure.

Gatavošanās kalendāram sākusies decembra sākumā, tam veltītas divas dienas nedēļas nogalē, vidēji sešas līdz septiņas stundas, lai radītu 12 fotogrāfijas. Fotogrāfijas tika uzņemtas mēģinājuma telpās Latvijas Universitātē. Katru gadu ir īpaši izdomāta tēma, šogada dalībnieki esot iejutušies audekla lomā, viņu sejas un ķermenis ticis apgleznots dažādās krāsās un rakstos.

"Katrs no mums ir Danča dejotājs ne tikai mēģinājumu zālē, bet arī savā būtībā, identitātē un pasaules redzējumā. Tautiskais, krāšņais, individuālais, danciskais – saaug ar cilvēku pašu. Tādas izskatās Danča brīnumainās būtnes mūsu acīm," tā par šī gada kalendāru deju kolektīva mājaslapā raksta idejas autores. "Kolektīvam ir bagātīga tērpu noliktava, kura kalpoja par lielu iedvesmas avotu bildēm.

Foto: Jurģis Rikveilis

Kā sarunā ar "Delfi" skaidro fotogrāfs, rezultāts esot iznācis daudz labāks nekā sākumā šķitis, mērķis ir pārsteigt cilvēkus ar jaunām un radošām idejām. Arī Latvijas Institūts jau ir interesējies par kalendāru.
Šogad gatavojoties kalendāra īstenošanai tika izveidotas skices, kuras vēlāk tika pielabotas, lai būtu līdzīgākas gala bildēm. Tās tika izmantotas arī kaledāra noformējumā, māksliniece ir Lauma Šime.

Latvijas Universitātes Tautas deju kolektīvs "Dancis" nākamgad svinēs jau 75. gadu jubileju, tas ir viens no senākajiem deju ansambļiem Latvijā. Kopš 1987. gada kolektīva vadītājs ir Rolands Juraševskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!