Jaunais mākslas centrs "Zuzeum", kas septembra sākumā tika atklāts Lāčplēša ielā 101, Rīgā, apjoma ziņā tapis mazāks, nekā sākotnēji iecerēts, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja uzņēmējs, mecenāts un "Zuzeum" izveidotājs Jānis Zuzāns. Lai gan pilnā apjoma projektu četru gadu laikā bija izstrādājusi pazīstamā arhitekte Zaiga Gaile, šobrīd viņas vārds no "Zuzeum" autoru saraksta pazudis. Jaunā mākslas centra veidolu, ko radīja dizaina studija "Annvill", viņa sauc par eiroremontu.

Arī sarunā ar Jāni Domburu Zuzāns atklāj, ka plānots bija "nedaudz atšķirīgs projekts" – bijis paredzēts uzbūvēt lielu krātuvi aiz jau esošās ēkas. Arī ēkas priekšpusei bija iecere paredzēt atšķirīgu funkcionalitāti.

"Jau 2018. gadā, mainoties nodokļu politikai, un 2020. gadā, vēlreiz paceļot nodokli, īpaši, sākoties Covid-19, sapratu, ka šis apjoms nav paceļams. Mēs esam ieguldījuši simtprocentīgi savus līdzekļus un rēķināmies tikai ar sevi. Tā mēs samazinājām šo projekta apjomu – vienkārši samazinājām.

Mēs mainījām uzstādījumu. Runāju arī ar iepriekšējo lielā projekta arhitekti Zaigu Gaili, vai viņa negribētu projektu rekonstruēt – pārtaisīt mazāku. Viņa no tā atteicās. Tad mēs piesaistījām citu arhitektu biroju, kas to izdarīja. Manuprāt, ir sanācis lieliski, un, godīgi sakot, es jūtu, ka Rīgai tas ir atbilstošāk nekā tāds pompozs, milzīgs apjoms," intervijā "Delfi TV" stāsta Zuzāns.

Savukārt Zaiga Gaile sarunā ar "Delfi" saka: "Izstrādājām pilnu "Zuzeum" projektu, ko taisījām četrus gadus, dabūjām saskaņojumu. Tomēr pasūtītājs mainīja domas, un projekta samazināšana notika bez manas piekrišanas. Tur tagad ir veikts eiroremonts, un man par to ir skumji."

Arhitekte apstiprina, ka projekts bijis plānots trijās kārtās, otrajā no tām bija paredzēts izbūvēt apjomīgu mākslas darbu krātuvi aiz "Sapņu fabrikas", tagad "Zuzeum", ēkas. "Problēma ir vecā un jaunā apjoma funkcionālā savienošana pie pašreizējā fabrikas eiroremonta," saka Zaiga Gaile.

"Tā jau ir, ka šie pagaidu projekti ir visnoturīgākie," piebilst arhitekte.

Vaicāta, vai pati jau ir apmeklējusi jauno "Zuzeum" centru un kādu iespaidu tas radījis, Zaiga Gaile saka – jauno ēku redzējusi tikai garāmbraucot. Viņai nepieņemama ir plastmasas rāmju izvēle virsgaismas jumta logiem, kā arī nesimpatizē oranžās krāsas iekšpagalms.

Zaiga Gaile sarunā ar "Delfi" uzsver, ka šobrīd viņai nav vēlēšanās konfliktēt ar Jāni Zuzānu, vienkārši esot skumji.

"Ja man būtu jādzīvo tikai ar Zuzāna projektu, tad droši vien būtu traģēdija, bet viss dzīvē ir līdzsvarā. Iepriekš Jaunā Rīgas teātra projekts negāja tikai labi, tagad tas veiksmīgi turpinās, esam prieka pilni par Vāgnera zāli, man ir būvprojekts Kuldīgā, arī vairāki muižu projekti. Tas izbalansē notikušo. Dzīvē tā vienkārši notiek – kaut kas no projektiem apstājas, kaut kas mainās," saka Zaiga Gaile.

Jau ziņots, ka mākslas centrs "Zuzeum" tika atvērts šā gada 10. septembrī. "Zuzeum" iekārtots arhitekta un inženiera Edmunda fon Trompovska 1910. gadā celtās korķa fabrikas telpās. Šī ēka pēdējās desmitgadēs bija pazīstama kā koncertzāle un pasākumu norises vieta "Sapņu fabrika".

Pilnā apjomā sarunu ar Jāni Zuzānu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!