Foto: LETA
Īpašas atvadas trešdien, 31. martā, bija sarīkojuši vairāki Latvijas arhitekti, simboliskā bēru ceremonijā izrādot cieņu 70. gados celtajai ēkai Elizabetes ielā 2, kas sākotnēji tikusi celta Centrālās Komitejas vajadzībām, bet šobrīd ir biroju ēka.

Jau ziņots, ka vieta, kur atrodas ēka, potenciāli varētu tikt celta Nacionālā akustiskā koncertzāle. Par 70. gados celtās ēkas nojaukšanu jau pērn sašutumu pauda vairāki arhitekti, tai skaitā Uldis Lukševics un arhitektu birojs NRJA. Viņi pērn bija arī iniciatori arhitektūras telpai MAD, kas atradās ēkā Elizabetes ielā 2. Tur notika vairākas izstādes un pasākumi, kas mudināja domāt par padomju gadu modernisma arhitektūras mantojuma saglabāšanu.

MAD arhitektūras telpas izveidotāji bija arī 31. martā notikušo atvadu rīkotāji. Pasākuma datums izvēlēts, jo Valsts nekustamie īpašumi, kas šobrīd ir ēkas apsaimniekotājs, ar 1. aprīli pārtrauc īres līgumus ar ēkas iemītniekiem.

"Ceturtdien 47 gadu vecumā aizsaulē dosies modernisma arhitektūras pērle – bijusī Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēka. Aizbildinoties ar novecojušu ugunsdzēsības sistēmu, Valsts nekustamie īpašumi ar 1. aprīli pārtrauc īres līgumus ar ēkas iemītniekiem, nolemjot to pamestībai un pāragrai nāvei," iepriekš uzaicinājumā doties nolikt ziedus "Facebook" rakstīja arhitekti.

31. martā pie Elizabetes ielas 2 ieejas durvīm bija nolikta instalācija ēka – zārks, pie tās – sēru vainags. Nolikt ziedus un svecītes bija ieradušies vairāki cilvēki.

Foto: LETA

"Nebūs viegli aprast ar domu par potenciāla pārpilna mūža netaisnīgo pārrāvumu. E2 turpinās dzīvot rīdzinieku un Latvijas arhitektūras entuziastu atmiņās, atgādinot par autentiskumu un drosmi sekot pasaules tendencēm par spīti Dzelzs priekškaram. E2 devums paliks spilgti ierakstīts Latvijas modernisma arhitektūras tradīcijā un mūsu sirdīs," iepriekš tika vēstīts MAD telpas "Facebook" kontā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 16. jūnijā valdība apstiprinājusi Nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kurā kādreiz atradās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk – "Pasaules Tirdzniecības centrs".
Kopš valdības lēmuma ir izskanējuši ļoti atšķirīgi viedokļi par koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2.

Aptuveni 20 arhitektu grupa vērsās Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, aicinot piešķirt kultūras pieminekļa statusu ēkai Rīgā, Elizabetes ielā 2.

Foto: LETA

2020. gada beigās Latvijas Arhitektu savienība pēc kultūras ministra Naura Puntuļa aicinājuma ir izvērtējusi 36 vietas, kur varētu atrasties Nacionālā akustiskā koncertzāle, un pēc tehniskiem kritērijiem atlasījusi 11 atbilstošas vietas, ko turpinās vērtēt.

Jau aprīļa vidū gaidāms starpziņojums, kurā tiks nosauktas divas līdz četras koncertzāles būvniecības vietas, kas atbilst visiem izvirzītajiem kritērijiem.

Savukārt VNĪ NĪ Attīstības projektu pārvaldes direktors Jānis Ivanovskis- Pigits pauda, ka šobrīd arhitektūras nozare Kultūras ministrijas uzdevumā atkārtoti izvērtē koncertzāles novietnes alternatīvas. VNĪ veikusi virkni dažādas izpētes, lai iegūtu pilnīgu informāciju par ēku Elizabetes ielā 2 un tai piegulošo teritoriju, un nodrošinātu Kultūras ministriju un projekta darba grupu ar nepieciešamo priekšizpētes materiālu. Līdz nozares lēmumam VNĪ nodrošinās ēkas uzturēšanu, lai nepasliktinātu tās tehnisko stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!