Foto: Imago/Scanpix/LETA
Krievu operdziedātāja, pasaulslavenais soprāns Anna Ņetrebko paziņojusi, ka uz laiku pārtrauc koncertdarbību "līdz turpmākam paziņojumam", vēsta "Euronews".

Ņetrebko, kurai ir Krievijas un Austrijas dubultpilsonība, līdz šī gada septembrim ir pārcēlusi koncertu Elbas filharmonijā, Hamburgā. Atcelta arī viņas dalība iestudējuma "Adriana Lekuvrēra" izrādēs Milānas "La Scala", kurās viņai bija plānots dziedāt titullomu.

"Pēc rūpīgām pārdomām esmu pieņēmusi īpaši smagu lēmumu pārtraukt koncertdarbību līdz turpmākam paziņojumam," paudusi dziedātāja.

"Šis nav labs laiks, lai uzstātos un radītu mūziku. Es ceru, ka mana publika mani sapratīs," vēsta Ņetrebko.

Pāris dienas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā dziedātāja savos sociālo tīklu profilos publicēja viedokli, ka paņēmusi pauzi pārdomām: "Situācija ir pārāk nopietna, lai sniegtu komentārus bez apdomāšanās. Tomēr pats galvenais - esmu pret karu."

"Esmu krieviete un mīlu savu dzimteni, taču man ir arī daudz draugu un tuvinieku Ukrainā. Sāpes un ciešanas, ko šobrīd pārdzīvo pasaules iedzīvotāji, plosa manu sirdi. Es gribu, lai karš beidzas un cilvēki var dzīvot mierā," rakstīja dziedātāja.

"Tomēr vienlaikus gribu pateikt vēl vienu lietu: spiest māksliniekus un jebkādus citus sabiedrībā zināmus cilvēkus publiski paust savus politiskos uzskatus un nosodīt savu dzimteni ir nepieņemami! Tai ir jābūt ikviena brīvai izvēlei. Es neesmu politiķe tāpat kā citi mani kolēģi. Esmu mūziķe, un mans mērķis ir vienot cilvēkus, pārvarot politiskas nesaskaņas," uzskata Ņetrebko, tādējādi norādot uz, viņasprāt, netaisnīgo izcilā diriģenta Valērija Gergijeva izslēgšanu no pasaules akadēmiskās mūzikas elites.

"Delfi" jau rakstīja, ka Milānas "La Scala", kā arī vairākas citas akadēmiskās mūzikas institūcijas atteikušās no sadarbības ar Gergijevu, kurš ir Krievijas pašreizējās varas atbalstītājs un tuvs Vladimira Putina draugs. Viņš atteicies paust savu nostāju jautājumā par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Arī Ņetrebko vairākkārt uzsvērusi, ka ir pret karu, tomēr atklāti Putina īstenoto politiku viņa nav nosodījusi.

Anna Ņetrebko ir viens no šā brīža izcilākajām soprāniem pasaulē, kura regulāri ieņem augstas vietas dažādos klasiskās mūzikas visu laiku labāko dziedātāju topos. Savai spožajai starptautiskajai karjerai viņa var pateikties tieši Gergijevam, kurš viņu atklāja un tiek saukts par viņas mentoru.

Tomēr Ņetrebko ir arī piedalījusies vairākos pasākumos, kuros pausts atbalsts Putina režīmam. Plašu kritiku medijos izpelnījās tas, ka 2014. gadā viņa ziedoja vienu miljonu rubļu (~14 300 eiro) Doņeckas operas un baleta teātrim. Čeku viņa pasniedza Doņeckas separātistu armijas līderim Oļegam Carevam, un abi pozēja pie Doņeckas republikas karoga.

Šopavasar arī Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) bija ieplānots Annas Ņetrebko un viņas dzīvesbiedra, tenora Jusifa Evazova koncerts.

Uz "Delfi" jautājumu par šī koncerta norisi 7. aprīlī LNO vadības vārdā atbildēja LNO pārstāve Irbe Treile, sakot, ka Latvijas Nacionālā opera un balets saglabā savu 25. februārī pausto nostāju: "Solidarizējoties ar Ukrainas tautu, Latvijas Nacionālā opera un balets paziņo, ka turpmāk sadarbosies tikai ar tiem viesmāksliniekiem, kas skaidri un nepārprotami publiski paudīs nosodījumu Krievijas iebrukumam Ukrainā. Aicinām to darīt publiski arī māksliniekiem, kuru koncertus Latvijas Nacionālajā operā organizē citi pasākumu producenti, pretējā gadījumā jau noslēgtie nomas līgumi tiks lauzti." Šobrīd notiek juridiskas pārrunas ar Annas Ņetrebko un Jusifa Evazova koncerta producentiem, sacīja Treile.

Jau ziņots, ka Krievija ceturtdien, 24. februārī, sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!