Lietuviešu peldētāja Rūta Meilutīte (Rūta Meilutytė), kura 15 gadu vecumā pārsteidza pasauli, iegūstot zelta medaļu peldēšanā Londonas olimpiādē, piedalījusies mākslas performancē "Swimming Through"Viļņā.

Protestējot pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un krievu armijas pastrādātajām zvērībām, viņa pārpeldējusi asinssarkanā krāsā iekrāsoto dīķi iepretim Krievijas vēstniecībai Lietuvas galvaspilsētā.

Performances idejas autores ir multimediju žurnāliste un fotogrāfe Berta Tilmantaite, māksliniece, dzejniece un sabiedriskā aktīviste Neringa Rekašute, kā arī Aurēlia Urbonavičute un pati peldētāja Meilutīte.

"Performance ir aicinājums nepalikt neitrāliem kara priekšā. Tā ir aicinājums aktīvi iesaistīties, lai glābtu Ukrainas cilvēku dzīvības, brīvību un demokrātiju. Ir būtiski nesastingt šausmu priekšā, ko redzam attēlos ar sāpēm un masu slepkavībām Ukrainā. Nebeidzamās Krievijas radītās šausmas nedrīkst kļūt par normu," raksta performances rīkotājas. Viņas arī atgādina, ka tādu valstu kā Vācija, kas vilcinās ar ekonomiskajām sankcijām, dēļ var zust cerība. Tomēr šobrīd ir būtiski rīkoties – izplatīt patiesību, iesaistīties brīvprātīgo darbā, protestēt, ziedot un nemitīgi izdarīt spiedienu uz valdību, lai arī tā neatslābtu un rīkotos.

Jau ziņots, ka šonedēļ Viļņā pie Krievijas vēstniecības Lietuvā esošā dīķa ūdens tika iekrāsots sarkanā krāsā. Foto ar asinssarkano ūdeni strauji izplatījās sociālajos tīklos un arī guva pasaules mediju uzmanību. Sarkanais ūdens ir kā atgādinājums par Krievijas kara noziegumiem pret Ukrainas iedzīvotājiem. Savukārt Meilutites peldēšana ir simbols nepārtrauktām pūlēm un cīņai.

Organizatori apstiprinājuši, ka ūdens dīķī iekrāsots ar videi draudzīgu krāsu.

Rūta Meilutīte 2012. gadā 15 gadu vecumā triumfēja Londonas olimpisko spēļu sacensībās 100 metros brasā. Viņai ir četras zelta medaļas pasaules čempionātos, kā arī septiņas kontinenta meistarsacīkstēs. 2019. gadā viņa peldētājas karjeru beidza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!