Foto: Publicitātes foto
Latvijas koncertdzīves un pasākumu organizatori pauduši kritiku par Liepājas koncertzāles "Pūt, vējiņi!" pārbūves rezultātu. Tas jau nodēvēts par arhitektūras brāķi, kurā saskaitīti daudzi trūkumi, ko uz savas ādas izjutīšot gan apmeklētāji, gan mūziķi, piektdien, 22. aprīlī, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks".

1441 sēdvietu lielajā koncertzālē ir vien divas tualetes, grīdas līmenis ir zemāks par ūdens novadīšanas reni, tāpēc lietainā laikā pirmajās rinās var nākties sēdēt peļķē, starp solu rindām ir sabērti oļi, kas neatbilst vispārējām drošības prasībām, bet pati skatuve veidota gaišos toņos, lai gan koncertiem ar gaismu izmantošanu vajadzīgs tumšs fons, trūkumus uzskaita LTV aptaujātie eksperti. Tāpat nav pārdomāta nokļūšana labierīcībās cilvēkiem ar īpašajām vajadzībām, ir asi betona pakāpieni, trūkst norobežojošo barjeru.

Liepājas pašvaldība ar divu gadu laikā realizēto projektu ir apmierināta. Tas esot tapis atbilstoši budžetam.

Liepājas domes Attīstības pārvaldes vadītājs Mārtiņš Ābols raidījumam "Kultūršoks" saka, ka salīdzinot ar to, cik sliktā stāvoklī bija "Pūt, vējiņi!" pirms tam, pašvaldība ar šo projektu ir apmierināta, jo, "pirmkārt, ir uzlabots gan fiziskais koncertdārza stāvoklis, gan arī sakārtota pati pilsēta".

Līdzīgās domās ir arī būvprojekta arhitekts, SIA "Lejnieku projektēšanas birojs" vadītājs Mikus Lejnieks: "Par rezultātu es personīgi esmu apmierināts, mums sākotnēji bija konkrēts uzdevums no pasūtītāja par konkrētām lietām, skatītāju vietām, objekta izpildījumu, par to, ko vajadzētu izdarīt, par finansējuma apjomu. Tas viss tika ievērots."

Kā raidījumam norāda arhitektūras kritiķe Indra Ķempe, Liepājas pašvaldība neesot guvusi mācību no koncertzāles "Lielais dzintars" celtniecības, kurā tikušas pieļautas vairākas arhitektoniskas kļūdas.

"Ir viss likumā paredzētajā kārtībā un normatīviem atbilstošs, bet tajā pašā laikā normatīvos nevar ierakstīt labu arhitektūru, tam ir pavisam citi nosacījumi," "Kultūršokam" saka Ķempe.

Būvdarbu kopējās izmaksas ir 2, 44 miljoni eiro. "Finansējums šim objektam, ko paredzēja no Eiropas fondiem, bija tik mazs, ka knapi var uzbūvēt divas privātmājas," saka Liepājas Latviešu biedrības nama direktore Vita Hartmane. Viņa pauž, ka salīdzinājumā ar bēdīgo stāvokli, kādā bija 1965. gadā celtā koka estrāde, tagad "Pūt, vējiņi!" esot konfekte.

Šobrīd daļai problēmu pārbūvētajā koncertdārzā jau rasti risinājumi. Piemēram, tikšot iznomātas papildu mobilās tualetes. Par to izmaksām rūpi uzņemšoties pašvaldība.

Jau ziņots, ka koncertzāle "Pūt, vējiņi!" ekspluatācijā tika nodota 2021. gada beigās, bet plašākai publikai tā tiks atvērta šī gada 27. maijā ar vērienīgu Latvijas mūziķu koncertu "Atgriešanās". Pēc LTV sniegtās informācijas, šovasar koncertzālē "Pūt, vējiņi!" ir ieplānoti jau 26 dažādi pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!