Kā ik nedēļu, savu izlasi ar spilgtākajiem gaidāmajiem kultūras notikumiem piedāvā raidījums "KultūrKlubs" un "Delfi Kultūra" redakcija. Šoreiz ar pārdomām par gaidāmajiem koncertiem, izrādēm un izstādēm dalās Jānis Jubalts un Māris Mihelsons no grupas "Prāta vētra". Pilna garuma raidījumu par "Prāta vētras" šovasar gaidāmo turneju un citiem grupas jaunumiem var noskatīties šeit.

Etnomūzikas festivāls Valmiermuižā


18. jūnijā, Valmiermuižas parkā notiks starptautiskais etnomūzikas festivāla otrā diena, uz divām skatuvēm pulcējot izcilus mūziķus un grupas.

Festivāla kulminācija būs dūdu un bungu grupas "Auļi" jaunās programmas "Sit, Jānīti!" pasaules pirmatskaņojums, ko pieteiks spāņu mākslinieka Jordi NN radītās uguns skulptūras iedegšanas rituāls igauņu skaņu mākslinieka Silver Sepp pavadījumā.

Savukārt pirms tam, pēcpusdienā, sākot ar pulksten 15.30, festivāla apmeklētājus pārsteigs inovatīvais poļu dāmu trio "Sutari" ar rīvēm un nažu asināmajiem, pašmāju virtuozi "Arcandela", muzikālā banda "Rahu the Fool", tumšā folka un kantrī grupa "Juuk", postfolka grupas "TKP" (Julgī Stalte, Ēriks Zeps un draugi), "Laiksne", "Ududu" un ukraiņu bandūriste Darja Leleko. Festivāla izskaņā gaidāms jaunums – etnodisko, kur Dīva Reiznieka un Kaspara Zaviļeiska vadībā tradicionālā mūzika savīsies ar mūsdienīgiem ritmiem.

Dienas laikā, līdz ar muzikālu baudījumu būs pieejams arī bagātīgs mājražotāju piedāvājums un plaša meistarklašu programma lieliem un maziem. Būs teātra izrāde "Kaka un pavasaris", kā arī kino telts, kurā vakarā varēs noskatīties latviešu filmas "Baltu ciltis" un "Ragana".

"The Sound Poets" Siguldas pilsdrupu estrādē


Siguldas pilsdrupu estrādē sestdien, 18. jūnijā, notiks grupas "The Sound Poets" koncerts "Pie vienas uguns". Tas ir otrais no diviem šovasar izziņotajiem grupas lielkoncertiem.

"Neatceros iepriekšējo reizi, kad mēs grupā tik ļoti būtu gaidījuši kādu koncertu, kā gaidām 18. jūnija uzstāšanos Siguldā," stāsta "The Sound Poets" solists Jānis Aišpurs, piebilstot, ka pirmais jaunā albuma "Pie vienas uguns" koncerts Liepājā, koncertestrādē "Pūt, vējiņi!" esot bijis kā "veldzējošs lietus pēc ieilguša karstuma".

Koncertā Siguldā, tāpat kā Liepājā, kā īpašā viešņa pirms "The Sound Poets" uzstāsies jaunā latviešu dziedātāja Būū, savukārt grupas koncerta laikā skatītājus priecēs arī viesi, piemēram, Aija Andrejeva un citi.

Ieeja koncerta teritorijā no pulksten 19, koncerta sākums pulksten 20. Pasākums ilgs līdz aptuveni pulksten 23.

"Ziedonis. Lācis. Vīrieši"


Dailes teātrī 18. un 19. jūnijā izskanēs komponista Kārļa Lāča veidotā programma "Ziedonis. Lācis. Vīrieši".

Abos koncertos tiks atskaņotas komponista Kārļa Lāča albumā ar tādu pašu nosaukumu iekļautās dziesmas, kas ir īpaši rakstītas katram izpildītājam. Koncertos piedalīsies Intars Busulis, Jānis Šipkēvics, Jānis Aišpurs, Artūrs Skrastiņš, Kaspars Znotiņš un Andris Keišs.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Izstāde "Lai dīgst!"


No 11. jūnija līdz 10. jūlijam abās Latvijas Mākslas akadēmijas ēkās, Kronvalda bulvārī 4 un Kalpaka bulvārī 13, būs skatāmi visu 2021./2022. studiju gada Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) absolventu diplomdarbi.

Izstādē būs apskatāmi vairāk kā 180 jauno mākslinieku radošā procesa rezultāts. Šī būs unikāla iespēja vienkopus aplūkot visu Latvijas Mākslas akadēmijas apakšnozaru absolventu darbus, piedāvājot sabiedrībai pārskatu par akadēmijas darbību, jaunumiem un izaicinājumiem un veicinot mākslas interesentu un plašākas auditorijas iepazīstināšanu ar mākslinieku veikumu.

Izstādes "Lai dīgst!" ekspozīcija būs apskatāma divās LMA ēkās: kādreizējā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē, kas tagad kļuvusi par pilnvērtīgu Mākslas akadēmijas sastāvdaļu, kā arī LMA vēsturiskajā ēkā Kalpaka bulvārī 13. Savā veidā savienojoties, abas ēkas tiek pieteiktas kā aktīvas mākslas norišu platformas – vietas mākslas darbu eksponēšanai, jauno mākslinieku eksperimentiem un, protams, izglītībai.

Izstādi papildinās dažādi pilotprojekti – durvis izstādes apmeklētājiem atvērs LMA praktiskās doktorantūras un starpdisciplinārās mākslas maģistratūras specializācijas POST studiju telpas, kur līdzās diplomandu darbiem varēs ieraudzīt izcilāko LMA studentu veikumus. Īpašā veidā – ar foto animāciju kolāžu izstādē sevi pārstāvēs arī Mākslas zinātnes nodaļas absolventi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!