Foto: Publicitātes attēls
Klajā laists enciklopēdijas "Muižas Latvijā. Vēsture, arhitektūra, māksla" piektais – noslēdzošais sējums. Grāmatas atvēršanas svētki notiks 8. decembrī pulksten 13.30 Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Grāmatas autors – kultūras pieminekļu pētnieks un fotogrāfs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Dr.h.c.hist. Vitolds Mašnovskis un izdevējs – dizaina aģentūras "DUE" radošā komanda Intas Bērentes-Strengas vadībā.

Enciklopēdijas piektais sējums iznāk Vitolda Mašnovska astoņdesmitās jubilejas gadā kā simbolisks veltījums tās autoram, kurš Latvijas muižu izpētei veltījis pusi sava mūža. Pēdējā enciklopēdijas sējumā apkopoti 83 muižu apraksti alfabētiskā secībā no burta T līdz Z. Piecos sējumos kopumā apkopots unikāls ilustratīvais un informatīvais materiāls par teju 600 muižām Latvijas teritorijā, vēsta izdevēji.

Enciklopēdijas zinātnisko vērtību paaugstina tajā apkopotā uzziņu informācija. Tie ir dati par muižu kādreizējo zemes īpašumu lielumu, īpašniekiem un muižu ansambļa ēku celšanas, kā arī parku ierīkošanas hronoloģiju, kā arī kartes, kas pieejamas gan katrā sējumā, gan arī digitāli. Informācija sniegta bilingvāli – latviešu un vācu valodā. Piektajā sējumā atrodams visu enciklopēdijā iekļauto muižu rādītājs, kā arī teritoriālā izvietojuma karte kā atsevišķi izņemams pielikums.

Dizaina aģentūras "DUE" vadītāja Inta Bērente-Strenga uzsver: "Enciklopēdija ir būtisks ieguldījums Latvijas kultūras mantojuma apzināšanā, popularizēšanā un to procesu veicināšanā, kas vērsti uz Latvijas kultūrvides sakopšanu, muižu restaurāciju un atjaunošanu."

"Darbu sākām 2018. gadā, pirmo sējumu veltot Latvijas simtgadei, to pabeidzot, redzam, cik pārliecinoši izdevuma piecos sējumos atklājas Latvijas vēsture, ekonomiskā un kultūrvēsturiskā attīstība vairāku gadsimtu garumā, kas kā neatņemama sastāvdaļa ievijas Eiropas kopīgajā ekonomiskajā un kultūrtelpā. Pateicība visiem, kas visus šos piecus gadus ir sekojuši mūsu darbam un to atbalstījuši," saka izdevēja.

Enciklopēdijas "Muižas Latvijā. Vēsture, arhitektūra, māksla" piekto sējumu varēs iegādāties visās grāmatnīcās no 9. decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!