Foto: Publicitātes foto
Fonda "Viegli" pārstāvji ielūdz visus talkot gribētājus uz kultūrtalkām, lai kopīgi sakoptu Vilhelma Purvīša muzeja teritoriju Ogres novada, Taurupes pagasta "Vecjaužos". Šopavasar plānotas trīs kultūrtalkas, kuru laikā talcinieki ne tikai piedalīsies āra darbos, bet arī turpinās diskusiju par to, kādam jābūt izcilā gleznotāja muzejam.

"Pagājušajā gadā, tad pat, kad svinējām Vilhelma Purvīša 150. jubileju, Starptautiskā muzeju padome (ICOM - International Council of Museums) pieņēma jaunu muzeja definīciju, kas būtiski paplašina muzeja darbības lauku. Šogad ar šīm kultūrtalkām mēs ejam jauna, moderna muzeja ceļu – ne tikai pētām Purvīša mantojumu, veidojam muzeja mērķus un misiju, bet arī turpinām iesaistīt sabiedrību muzeja veidošanā. Mums ir svarīgi, kādu ģeniālā ainavista muzeju redz cilvēki, kuri brauc pie mums brīvprārtīgi talkot," pauž Purvīša muzeja vadītāja, Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" padomes priekšsēdētāja Žanete Grende.

Ideja par kultūrtalkām muzeja komandai aizgūta no fonda "Viegli" rašanās stāsta, kad dažādi cilvēki devās "Mazās kavalērijas" talkās. Savukārt, Imants Ziedonis talkoja kopā ar "Dižkoku atbrīvošanas grupu". Purvīša muzeja komanda kopā ar brīvprātīgajiem talko kulturāli, lai kopā izveidotu Vilhelma Purvīša muzeju.

Kad būs paveikti pavasara darbi, 2023. gada 28. maijā Purvīša muzejs atsāks sezonu. Būs pieejama gan brīvdabas izstāde "Septiņi gudrie", gan ainavu taka "Purvīša acīm".

Vilhelma Purvīša dzimto māju ēka šosezon nebūs pieejama apmeklētājiem, jo rit ēkas rekonstrukcijas darbu plānošana. Lai izveidotu muzeja teritorijas attīstības plānu, projektam piesaistīts arhitekts Andris Kronbergs un dizaineris Aigars Mamis. Plānots, ka muzeja ēkas un teritorijas labiekārtošana nākotnē notiks respektējot apkārt esošo teritoriju ainaviskos skatus, kas radīs Vilhelma Purvīša gleznu klātesamības sajūtu.

Šopavasar plānotās tematiskās kultūrtalkas:

22. aprīlī Kultūrtalka: Saucam pavasari kopā ar Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu "Saucējas";
13. maijā Kultūrtalka: Muzeju nakts;
28. maijā Kultūrtalka: Sezonas atklāšana.

Lai piedalītos talkā, jāaizpilda pieteikuma anketa šeit. Lai nokļūtu Vilhelma Purvīša mājā-muzejā, Taurupes pagasta "Vecjaužos" navigācijas lietotnē "Waze" jāraksta "Vilhelma Purvīša māja-muzejs".

Kā vēstīts iepriekš, 90. gadu sākumā Vilhelma Purvīša dzimtās mājas "Vecjauži" iegādājās Nīderlandes pilsone Margarēta Lestradēna. 2021. gadā Margarēta nolēma nodot šo īpašumu atpakaļ Latvijas sabiedrībai. Viņa ilgi domāja, kam šo dāvanu sniegt, līdz, tuvāk iepazīstot fonda "Viegli" komandu, nolēma, ka Vilhelma Purvīša dzimtās mājas uzticēs cilvēkiem no kultūras NVO - Imanta Ziedoņa fondam "Viegli". Fonds "Viegli" 2022. gada 3. martā, Vilhelma Purvīša 150 dzimšanas dienā, nāca klajā ar paziņojumu, ka Vilhelma Purvīša dzimtajās mājās turpmāk būs Purvīša muzejs. 2022. gada pavasarī notika vairākas kultūrtalkas "Vecjaužu" teritorijas sakopšanai un atklāta arī pirmā muzeja brīvdabas izstāde par Vilhelma Purvīša personību, kā arī ainavu taka "Purvīša acīm". Šobrīd kopā ar domubiedriem Purvīša muzejs veidojas vizuāli antropoloģiskā ceļā, lai varētu stāstīt par Vilhelmu Purvīti kā cilvēku mākslā. Plašāk par Purvīša muzeju iespējams uzzināt Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" sociālo mediju profilos un mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!