Foto: LETA

Sestdien, 29. aprīlī, Rīgas cirkā norisinājās Dejas balvas pasniegšanas ceremonija, kurā dejas nozares profesionāļi tika godināti par 2021.–2022. gada izcilākajiem sasniegumiem.

Divu gadu dejas notikumus vērtēja un laureātus izraudzījās žūrijas komisija: žūrijas priekšsēdētāja, mūsdienu deju eksperte Liene Bēniņa, baleta eksperte Agnese Andersone, skatuviskās tautas dejas eksperte Ilze Mažāne, laikmetīgās dejas eksperte Agate Bankava, kā arī dejas un teātra producente Beka Bergere.

Pirmo reizi darbojās un nominantus izvirzīja arī jauniešu žūrija, kurā darbojās Rīgas Baleta skolas un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkņi: žūrijas priekšsēdētāja Terēze Zabarovska, Kate Kaparkalēja, Edvards Arums un Vanesa Legzdiņa-Puķēna.

Ceremonijas ietvaros tika godinātas Mūža balvas ieguvējas – horeogrāfe, deju kolektīvu vadītāja, Deju svētku virsvadītāja Ieva Adāviča un baletdejotāja, pedagoģe Valērija Kutena.

Katrs Dejas balvas laureāts saņēma naudas balvu un mākslinieces Gintas Grūbes veidotu statueti.

"DEJAS BALVAS 2021–2022" IEGUVĒJI

Baleta iestudējums vai notikums:

Balets "Ņižinskis" (Latvijas Nacionālā opera un balets)

Baletdejotāja:

Sabīne Strokša ("Apburtā princese", "Drakula")

Baletdejotājs:

Eidens Viljams Konefrijs ("Ņižinskis")

Laikmetīgās dejas iestudējums:

Izrāde "Attālums starp mums" (Ģertrūdes ielas teātris)

Laikmetīgās dejas horeogrāfe/-s:

Vilnis Bīriņš, Ramona Galkina ("Brālis")

Laikmetīgās dejas dejotāja/-s:

Agnese Bordjukova ("Mans līgums ar krēslu", "Es eju ārā dārzā", "Balss no beletāžas")

Skatuviskās tautas dejas iestudējums vai notikums:

Deju uzvedums "Trejdeviņas spēles" (tautas deju ansamblis "Teiksma", grupa "BT 1 Music")

Skatuviskās tautas dejas horeogrāfe/-s:

Liene Grava, Reinis Rešetins ("Cik Saules mūsos")

Mūsdienu deju iestudējums vai notikums:

Hiphopa dejas izrāde "Punkts" (autores Maija Tjurjapina, Aleta Pēce, Sofija Gedzeņuka)

Jaunie dejas mākslinieki:

Emma Lagūna (lomas izrādēs "Gulbju ezers", "Apburtā princese", "Serenāde")

Kompānija "Sixth" (izrāde "Glitch", horeogrāfi Ramona Levane, Marģers Vanags)

Ieguldījums dejas mākslā:

Maruta Alpa – par ilggadēju latviešu skatuviskās dejas attīstības veicināšanu un Dziesmu un Deju svētku tradīciju saglabāšanu, XXVII Vispārējo Dziesmu un XVII Deju svētku trīs skatuviskās tautas deju programmu sagatavošanu

Uzdrīkstēšanās dejas mākslā:

Koncertuzvedums "Dziesma dejo. Deja skan" (producents Edžus Arums)

Jauniešu žūrijas balva:

Vizuālā teātra izrāde "Es eju ārā dārzā" (teātra trupa "Kvadrifons")

Tika pasniegtas arī "LSM.lv" balsojumā noskaidrotās skatītāju simpātiju balvas. Kategorijā "Dejas iestudējums" to saņēma breika un laikmetīgās dejas izrāde "Mēs" (Tukuma profesionālās ievirzes deju skola "Demo"), savukārt par "Dejas notikumu" skatītāji atzina koncertuzvedumu "Dziesma dejo. Deja skan" (producents Edžus Arums). "LSM.lv" skatītāju balsojuma uzvarētāji nu jau tradicionāli saņēma īpaši šim notikumam radītus traukus ar gravējumu.

Dejas balvas ceremoniju veidoja režisore Paula Pļavniece, režisores asistents Rūdolfs Gediņš, dramaturgs Klāvs Mellis, horeogrāfi Elza Leimane, mākslinieku apvienība "IevaKrish", Lilija Lipora, Ilmārs Dreļs un Ruslans Ļevčenko-Gladins, scenogrāfe Liene Pavlovska, kostīmu mākslinieces Santa Matule un Simona Veilande, video projekciju mākslinieks un vīdžejs Toms Zeļģis, muzikālā noformējuma mākslinieks un oriģinālmūzikas autors Kārlis Tone, nomināciju video režisore un montāžas režisore Rūta Ronja Pakalne, gaismu mākslinieki Kristaps Bunga un Jūlija Bondarenko, skaņu mākslinieks Māris Liepa un citi.

Dejas balva ir augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā. Reizi divos gados to piešķir baletā, laikmetīgajā dejā, skatuviskajā tautas dejā un mūsdienu dejās par sasniegumiem jauniestudējumu, uzvedumu un dejas notikumu radīšanā, kā arī pedagoģiskajā un pētnieciskajā darbā.

Dejas balvu rīko Latvijas Dejas informācijas centrs sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!