Foto: LETA
Sestdien, 19. augustā, ar plašu un daudzveidīgu kultūras, sporta un izklaides programmu nosvinēta Rīgas 822. dzimšanas diena. Svinību programmā uz vairākām skatuvēm bija iespēja baudīt dažādus koncertus, cirka mākslas priekšnesumus un teātra izrādes, piedalīties dažādās interaktīvās aktivitātēs, nogaršot Rīgas dzimšanas dienas kūkas un līksmot.

Svētku atklāšana notiks Rātslaukumā, kas bija pārdēvēts par Drosmes laukumu. Tur izskanēja apsveikumi no Rīgas daudznacionālajām kopienām un sadraudzības pilsētas Tartu – 2024. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas. Rātslaukumā norisinājās arī profesiju parāde, kurā piedalījās skursteņslauķi, ugunsdzēsēji, mediķi, valsts un pašvaldības policija, kā arī notika sadziedāšanās latviešu un ukraiņu valodā kopā ar kori "Maska".

Svinību centrālā vieta bija Doma laukums, kur uz svētku skatuves kāpa gan Latvijas mākslinieki, gan arī ārzemju viesi. Kā pirmie svētku koncertu atklāja 2022. gada "Eirovīzijas" dziesmu konkursa uzvarētāji - grupa "Kalush Orchestra" no Ukrainas. Pēc tam uz svētku skatuves kāpa tādas grupas kā "The Sound Poets" un "Carnival Youth", kā arī norisinājās arī gardākās kūkas konkurss.

Foto: LETA

Svētku kultūras programmu Doma laukumā krāšņi noslēdza koncertuzvedums "Drosmes un prieka dziesmas" ar populāru mākslinieku piedalīšanos. Koncertā piedalījās: Miķelis Putniņš, koris "Maska", Gustavo, Aija Andrejeva, Ieva Akuratere, Kristīne Pāže, Ilona Bagele, Daumants Kalniņš un Jānis Apeinis.

Vecrīgā, Doma dārzā, notika dažādās aktivitātes bērniem - radošās darbnīcas, teātra izrādes dažādiem vecumiem, skanēs koncerti, savukārt Smilšu iela bija pārvērtusies par džeza un klasiskās mūzikas skatuvi. Līvu laukums bija pārtapis par prieka un joku laukumu. Tāpat notika arī vairākas cirka izrādes ar ielu māksliniekiem no Spānijas, Argentīnas, Beļģijas un Nīderlandes.

Rīgas dzimšanas dienas svinības ir šī gada Rīgas vasaras kultūras programmas viens no centrālajiem pasākumiem. Rīgas dzimšanas diena konceptuāli šogad veltīta "Drosmes un prieka tēmai", uzsverot laikmetīguma, līdzdalības, pilsoniskā aktīvisma un kopā būšanas nozīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!