Foto: Kadrs no video
Juris Cibuļs ir cilvēks, kura galvenā aizraušanās ir valodas, viņš ir skolotājs, publicists un valodnieks, kurš jau vairāk nekā 30 gadus pēta un kolekcionē ābeces. Viņa kolekcija ir visai iespaidīga – gandrīz 11 tūkstoši dažādu ābeču no visām pasaules valstīm. 800 no tām ir drukātas tieši Latvijā. Pavisam neliela daļa no šīs interesantās kolekcijas šobrīd apskatāma Talsos.

Šobrīd Jura Cibuļa aizraušanās ir kolekcionēšana. Viņš pats ir kā staigājoša enciklopēdija, taču bērnībā bijis negants grāmatu plēšanā – nav izdzīvojušas arī viņa pirmās ābeces. Tāpēc simboliski izstāde Talsu novada muzejā sākas ar trim ābecēm – pēc gadiem nomedītām tunelī Rīgā –, no kādām kolekcionārs bērnībā mācījies pats. Taču Juris Cibuļs saka, ka kolekcionē valodas, nevis ābeces. "Lai sakrātu visvairāk valodu kaut kādā formātā, tad vienīgā iespēja ir krāt ābeces, jo lielākajai daļai pasaules tautu, kurām ir rakstība, ir viena vai/un divas grāmatas. Tā ir ābece un Bībeles, parasti Jaunās derības, tulkojums."

Sākotnējais plāns – kolekcionēt pa vienai grāmatai no katras valodas – izgāzies, jo kolekcionēšana esot kā progresējoša slimība. Tā turpinājās ar senām ābecēm. "Tad parādījās ābeces neredzīgajiem, nedzirdīgajiem, kurlmēmajiem, kreiļiem, pieaugušajiem, zēniem, meitenēm, krievu valodā kolhozniekiem, karavīriem, dzelzceļniekiem… Tas viss auga un arvien izplešas."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!