Foto: Andrejs Žagars filmas "Homo Novus" (2018) uzņemšanas laikā

Līderis un vizionārs – šādiem vārdiem nereti tika raksturots aktieris, režisors, uzņēmējs un kādreizējais Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars. Šī gada 16. oktobrī viņam būtu 65. dzimšanas diena. Pieminot mākslinieku un uzņēmēju, piedāvājam aplūkot vēsturiskus foto no "Delfi" un ziņu aģentūras LETA arhīva, kuros redzams Andrejs Žagars.

Andrejs Žagars (1958. - 2019.) vispirms kļuva pazīstams kā Dailes teātra 7. studijas aktieris. 1982. gadā viņš absolvēja Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti dramatiskā un kino aktiera specialitātē. Tūlīt pēc absolvēšanas Andrejs Žagars strādāt Dailes teātrī, kur spēlēja līdz pat 1994. gadam. Vienlaikus aktieris arī filmējās Rīgas kinostudijas spēlfilmās kā "Ilgais ceļš kāpās", "Dubultnieks" un citās. Pēdējā Andreja Žagara kino loma bija 2018. gadā tapušajā režisores Annas Vidulejas filmā "Homo Novus".

Foto: Brāļi Juris Žagars un Andrejs Žagars filmā "Dubultnieks" (1986)

Jau 90. gadu sākumā Andrejs Žagars pievērsās uzņēmējdarbībai, atverot vairākus restorānus un bārus, tai skaitā par galvaspilsētas leģendu kļuvušo restorānu "Osiris".

No 1996. līdz 2013. gadam Andrejs Žagars bija Latvijas Nacionālās operas direktors. Viņa vadībā Latvijas Nacionālā opera pievienojās Eiropas Operu akadēmiju tīklam.

Kā liecina informācija Latvijas Nacionālās operas mājaslapā, operas režijā Andrejs Žagars debitēja 2002. gadā ar Riharda Vāgnera operu "Klīstošais holandietis" Dalhallas operas festivālā. 2003. gadā ar šo pašu operu debitējis kā režisors arī Latvijas Nacionālajā operā. Vēlāk veidojis iestudējumus arī citos Eiropas operas festivālos un opernamos. Latvijas Nacionālajā operā Andrejs Žagars veidojis tādas operas kā Antona Rubinšteina "Dēmons" (2003), Pētera Čaikovska "Pīķa dāma" (2005), Dmitrija Šostakoviča "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta" (2006), Žorža Bizē "Karmena" (2007), Žila Masnē "Verters" (2009), Volfganga Amadeja Mocarta "Dons Žuans" (2009), Pētera Čaikovska "Jevgeņijs Oņegins" (2011), Gaetāno Doniceti "Lucia di Lammermoor" (2012). 2007. gadā uzvestais Verdi operas "Traviata" iestudējums joprojām ir Latvijas Nacionālās operas repertuārā.

Līdzās izrādēm Latvijā, Andrejs Žagars iestudēja izrādes arī Vācijā, Krievijā, Ungārijā, Horvātijā, Lietuvā, Slovākijā, Čehijā un citviet.

2015. gadā Žagars atgriezās Dailes teātrī kā režisors, iestudējot Nikolā Bijona "Ziloņa dziesma", bet 2016. gadā uz Dailes teātra skatuves tapa Antona Čehova "Trīs māsas" Žagara režijā.

2014. gadā tika nodibināts Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds, kas nodarbojas ar pasaules mēroga koncertu, izrāžu un citu notikumu organizēšanu Latvijā. Kopš 2017. gada Andrejs Žagars bija fonda "Baltijas muzikālās sezonas" mākslinieciskais vadītājs.

2017. gada jūnijā Andrejs Žagars kļuva par Rīgas domes deputātu, vēlēšanās startējot no partijas "Latvijas attīstībai" saraksta.

2002. gadā Andrejs Žagars saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni. 2008. gadā viņam piešķirta arī MK balva par nozīmīgu ieguldījumu mūsdienīgas, dinamiskas un starptautiski konkurētspējīgas Latvijas Nacionālās operas attīstībā. Tāpat Žagars saņēmis vairākus starptautiskus apbalvojumus, kā Francijas Nacionālo Goda Leģiona medaļu (Médaille du Commandeur de la Légion d'honneur), Starptautisko prēmiju "Baltijas zvaigzne", Lietuvas Nopelnu ordeņa Virsnieka krustu, Nīderlandes karaļnama ordeni (Officer of the Order of Orange-Nassau) un citus pagodinošus apbalvojumus.
Andrejs Žagars pēc cīņas ar smagu slimību mūžībā devās 2019. gada 26. februārī.

Pieminot mākslinieku un uzņēmēju ik gadu rudenī Cēsīs tiek rīkots koncerts "Draugi – Andrejam Žagaram", kurā piedalās pasaules opermūzikas zvaigznes. Šogad Vidzemes koncertzālē "Cēsis", kurā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un solistu Asmikas Grigorjanas, Dmitro Popova, Noras Suruzjanas un Edgara Ošleja izpildījumā skanēja Džuzepes Verdi "Rekviēms".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!