Foto: Kadrs no video

Līvāni ir vienīgā vieta Latvijā, kur darbojas publiski pieejama stikla pūšanas darbnīca. Šī aroda tradīcijas tiek turpinātas Līvānu Stikla un amatniecības centrā, kas šogad svin 20 gadu jubileju.

Centra dzimšanas dienā ikvienam bija iespēja bez maksas apmeklēt iestādi un piedalīties svētku aktivitātēs. Kad 2003. gadā centrs pirmo reizi vēra savas durvis apmeklētājiem, tas bija pirmais amatniecības centrs Latvijā. "Mēs toreiz bijām Latgales Mākslas un amatniecības centrs, vēl nebijām mainījuši nosaukumu. Mēs bijām pirmais amatniecības centrs Latvijā. Nebija, kam pajautāt, kā darīt, ko darīt. Pēc tam visi amatniecības centri, kas pēc mums tika radīti Latvijā, brauca pie mums pieredzes apmaiņā," saka Līvānu Stikla un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne.

Sākotnēji centra darbība bija veltīta mākslinieku un amatnieku tradīciju saglabāšanai, bet vēlāk par iestādes galveno misiju kļuva bankrotējušās Līvānu stikla fabrikas kolekcijas pārņemšana un fabrikas vēstures liecību saglabāšana. Kopš 2013. gada centrā ir skatāma Līvānu stikla muzeja ekspozīcija, bet 2016. gadā Līvānos atdzima stikla pūšanas tradīcijas – tika izveidota stikla pūšanas darbnīca. Vēl pēc diviem gadiem centrā pastāvīgu darbu uzsāka divi stikla pūtēji.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!