Foto: Publicitātes attēli
Konkursā par Rīgas Kongresu nama pārbūvēšanu par Nacionālo koncertzāli jeb Rīgas filharmoniju uzvarējis projekts "Baltic Shine", ko konkursa bija iesniegusi personu apvienība "Mark arhitekti", "Mailītis A.I.I.M." un "Labie koki". Attiecīgi pēc uzvaras Rīgas domes Īpašuma departaments turpinās sarunas ar konkursa uzvarētājiem. Mērķis ir 2024.-2025. gada laikā izstrādāt Rīgas filharmonijas būvprojektu.

Konkursa uzvarētāji ieguvuši arī galveno balvu 30 000 eiro apmērā.

Konkursa otrajā kārtā bija izvirzīti seši projektu pieteikumi. Metu prezentācijas varēja skatīties tiešraidē Rīgas Domes mājaslapā. Kā pauda konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs, arhitekts Gatis Didrihsons, projekts "Baltic Shine" jau sākotnēji bijis izteikts līderis, taču konkursa otrajā kārtā vēl pārliecinošāk nostiprinājis savu pārākumu starp pārējiem pieteikumiem.

Otrā vieta netika piešķirta, bet trešā vieta un 15 000 eiro piešķirta metam ar devīzi "Take Five", kura autori ir personu apvienība SIA "Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele", SIA "ALPS ainavu darbnīca", KAHLE ACOUSTICS SRL, Studio GERTNERS, SIA "ARENSO", SIA "Ēku inženiertīklu projektēšanas birojs", SIA "IE.LA inženieri" un AKUKON OY.

Jau vēstīts, ka kopumā Rīgas filharmonijas arhitektūras metu konkursam bija iesniegti 38 meti. 2023. gada vasarā kļuva zināms, ka seši no tiem tiek virzīti konkursa otrajai kārtai. Līdz konkursa otrās kārtas rezultātu paziņošanai bija saglabāta konkursa dalībnieku anonimitāte.

Pēc vienošanās ar konkursa uzvarētājiem, Kultūras ministrija un Rīgas dome vērsīsies valdībā, lai rastu finansējumu projektam.

Maksimālā līguma summa, ko Rīgas dome ir paredzējusi Rīgas filharmonijas projektēšanai un autoruzraudzībai (neieskaitot būvuzraudzības izmaksas), ir nedaudz virs 3,5 miljoniem eiro.

Konkursa otrās kārtas meti būs apskatāmi līdz 15. janvārim Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes 4. stāvā darbdienās no pulksten 9 līdz 17.

"Reti kura celtne Latvijā ir tik gaidīta kā Rīgas filharmonija. Šodien, atklājot un atzīmējot konkursa rezultātus, mēs varam būt gandarīti gan par daudziem spēcīgiem pieteikumiem, gan par to, ka filharmonijas tālākais stāsts saistāms ne tikai ar gaidām, bet arī ar radošumu, konkrētību un rezultātiem. Rīgas filharmonija dotu ne tikai daiļrades un izaugsmes iespējas mūsu mūziķiem, tā ir iespēja papildināt Rīgas pilsētvidi un ieviest praksē Jaunās Eiropas Bauhaus iniciatīvas vērtības, lai filharmonijas telpas droši kalpotu gan mūsu, gan nākamo paaudžu vajadzībām," norāda kultūras ministre Agnese Logina (P) uzsvero, ka kultūras ministrija sekos līdzi projektēšanas darbiem, lai filharmonijas stāsts turpinātu attīstīties.

Metu konkursa mērķis bija iegūt labāko, arhitektoniski un funkcionāli pārdomātāko, ilgtspējīgāko Rīgas filharmonijas nākotnes attīstības vīziju, pārbūvējot Rīgas Kongresu namu Krišjāņa Valdemāra ielā 5, un izvēlēties būvprojekta izstrādātāju.

Jau vēstīts, ka Rīgas Filharmonija būs pastāvīgā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Radio kora un Latvijas Radio bigbenda, kā arī VSIA "Latvijas Koncerti" mājvieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!