Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 9. februārī, pulksten 13 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) septītā stāva ātrijā notiks bērnu grāmatu autorei un ilustratorei Margaritai Stārastei veltītas izstādes atklāšana. Māksliniecei, kura nodzīvoja 100 gadu ilgu mūžu, šogad tiek pieminēta 110. jubileja.

"Margaritas Stārastes lielā diena: lelles un dekorācijas no Filmu studijas "Animācijas brigāde" filmām "Zīļuks", "Kraukšķītis", "Sārtulis", "Zaķu lielā diena"" būs skatāma no 9. februāra līdz 30. aprīlim. Ieeja bez maksas.

Margaritas Stārastes radītajiem pasaku tēliem – Zīļukam, piparkūku vīriņam Kraukšķītim "Ziemas pasakā", zīmulim Sārtulim no grāmatas "Sārtuļa brīnišķais ceļojums" un Lieldienu zaķēniem no grāmatas "Lieldienas! Lieldienas!" ir veltīta filmu studijas "Animācijas brigāde" četru filmu leļļu un dekorāciju izstāde.

Izstādes veidotāji aicina arī lielus un mazus lasītājus iepazīties ar autores radītajām grāmatām LNB Bērnu literatūras centra lasītavā. Izstādē apmeklētājiem būs iespējams baudīt četrus gadalaikus, izpētot filigrānos pasaku tēlus, epizodes no filmām, ko meistarīgi veidojuši leļļu animācijas mākslinieki.

Viena no ievērojamākajām latviešu bērnu grāmatu ilustratorēm un autorēm - Margarita Stāraste-Brodevika dzimusi 1914. gada 2. februārī Vladimirā, Krievijā.

Tēva iedvesmota viņa 1933. gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā, kur mācījās pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. Savukārt izstādēs jaunā māksliniece piedalījās jau no 1937. gada, bet pirmās grāmatas ar Stārastes ilustrācijām iznāca 1942. gadā, vācu okupācijas laikā.

Pati pirmā viņas izdotā grāmata bija "Balti tīri sniega vīri", bet viena no pazīstamākajām - "Zīļuks" - pirmo reizi izdota 1961. gadā.

Savas mākslinieciskās darbības gados Stāraste ir sarakstījusi un ilustrējusi ap 100 grāmatu, tostarp ilustrācijas tapušas arī vairāk nekā 40 citu autoru darbiem. Viņa darinājusi arī dekorācijas un leļļu zīmējumus Valsts leļļu teātra un Jaunatnes teātra iestudējumiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!