Foto: LETA

Svētdien, 21. augustā Rīgas svētku laikā no Rātslaukuma svinīgā gājienā uz 11.novembra krastmalu tika nogādāta lāde ar atslēgām, kas nodotas Rīgas 810.jubilejas atslēgas kausēšanai.

Plkst.11 ar tauru skaņām un bungu rīboņu tika atklāts svētku gājiens, kura mērķis bija nogādāt 11.novembra krastmalā lādi ar atslēgām jaunas Rīgas pilsētas atslēgas izgatavošanai. Atslēgas divu nedēļu garumā savākuši gan rīdzinieki, gan arī pilsētas viesi.

Gājienā piedalījās vairāki zirgu pajūgi ar bruņiniekiem, viduslaiku pilsētas iedzīvotāji, alķīmiķi, burvji, kā arī vairāki desmiti rīdzinieku un pilsētas viesu. Gājienā noraudzījās Vecrīgas apmeklētāji, tūristi un pilsētas viesi.

Gājiena laikā tā dalībnieki sveica senāko Rīgas mūra ēku - Dekoratīvi lietišķās mākslas muzeju, no kura krājumiem atslēgu lādei tika pievienota senākā atslēga.

Krastmalā uzstādīta metāla kausēšanas krāsns, kurā metālmākslinieka Kārļa Alaiņa vadībā visas ziedotās atslēgas tiks sakausētas kopā vienā lielā, stiprā, skaistā atslēgā. Rīgas atslēga būs pilsētas bagātības, drošības un varenības simbols.

Ziņas par īstās Rīgas atslēgu atrašanās vietu ir dažādas un neskaidras, daži avoti vēsta, ka tā tiek slēpta kaut kur Krievzemes arhīvos, citi, ka tā zudusi Zviedru zemēs.

Jau ziņots, ka šī gada martā Valsts Prezidenta Valda Zatlera vizītes Maskavā ietvaros Rīgas Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ieminējās Krievijas amatpersonām par atslēgu, kura pirms trīs gadsimtiem nodota Krievijas grāfam Šeremetjevam, tomēr nekāda atbilde no Krievijas netika saņemta

Pēc Rīgas iekarošanas 1710.gadā atslēga tika nodota feldmaršalam Šeremetjevam, un pēc vienas no versijām tā atrodas Ieroču palātā Maskavā.

Plānots, ka atslēga būs gatava vakarpusē un tiks parādīta rīdziniekiem speciāli veidota uzveduma "Leģenda par Rīgas atslēgu" laikā ap plkst.22:00. Svētki noslēgsies 22:30 ar krāšņu salūtu.


Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!