Foto: LETA

7. jūnijā Rīgas festivāls aicina uz Saulkrastiem, lai kopā ar apvienību Urban Trio dotos laikmetīgās mūzikas ceļojumā pa pilsētas džungļiem koncertā "Lielpilsētas stāsts". Koncertā Saulkrastu domes zālē plkst. 19 varēs dzirdēt talantīgos mūziķus Edgaru Raginski (klavieres), Arvīdu Kazlausku (saksofons) un DJ Krii (elektronika), kuri izpildīs Jaceka Grudzeņa, Hansa Otes, Karenas Tanakas, Jakoba Ter Velheisa un pašu radītos skaņdarbus.

Trīs dažādu mūzikas pasauļu pārstāvji apvienojušies, lai pastāstītu jums stāstu. Arvīds Kazlausks ir viens no trīsdesmitgadnieku paaudzes profesionālākajiem un radoši ziņkārīgākajiem saksofonistiem, kurš labprāt iesaistās neiepazītu mūzikas teritoriju izpētē. Edgars Raginskis raksta un spēlē mūziku, kā arī atskaņo un apspriež to Latvijas Radio 3 "Klasika" viļņos. Laikmetīgo akadēmismu caurvīs DJ Krii skaņu un laiktelpas improvizācijas. Šis virtuozais elektroniskās pasaules pārstāvis jau vairāk nekā 15 gadu izkopj individuālu, vienlaikus demokrātisku un estētiski smalku muzicēšanas manieri, izmantojot cilpmašīnu, sampleri, skaņuplašu atskaņotāju un datorvidei radītas skaņu programmas.

Edgars Raginskis stāsta: ""Lielpilsētas stāsts" ir mūsu, laikmetīgās pasaules cilvēku, muzikāls ceļojums. Izmantojot gan pašu radītus, gan citu mūsdienu autoru sacerētus darbus, ielūkosimies modernā cilvēka personībā un tās īpatnībās/dīvainībās. Koncertā sastapsim urbānās skaņas, ārprātīgu dzīves tempu, krasus kontrastus, kā arī meditatīvus skaņu audumus un patvēruma meklējumus dabā."

Šāds muzikāls ceļojums sācies jau pirms vairākiem gadiem Indijā, kad tapa Edgara Raginska skaņdarbs obojai, klarnetei un elektronikai "Visit India!" – to Spīķeru koncertzālē pirmatskaņoja Normunds Šnē, Guntis Kuzma un DJ Krii jeb Kristaps Krievs. Kā idejisks turpinājums šajā koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos jauns Raginska skaņdarbs par cita ceļojuma iespaidiem – šoreiz saksofonam un elektronikai. Tas būs ceļojums pa un varbūt arī no pilsētas džungļiem. Skanēs arī Latvijā mazzināms vācu 80. gadu meditatīvais minimālisms – Eiropas un Āzijas garīguma kombinācija Hansa Otes cikla "Stundu grāmata" fragmentos.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandinās vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – Rīgas festivāls. Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus. Koncertos dzirdēsim mūsu izcilos mūziķus Vestardu Šimkus un Baibu Skridi, Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, Latvijas Radio kori un valsts akadēmisko kori "Latvija", pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri u.c. Biļetes uz koncertu "Lielpilsētas stāsts" un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

"Rīgas festivāls" ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus.

Kopš šī gada 19. aprīļa Rīgas festivāls, kā pirmais un pagaidām vienīgais Latvijas kultūras forums, ir uzņemts Eiropas festivālu asociācijā (EFA), kas ir vecākais kultūras tīkls Eiropā un apvieno prestižākos festivālus Eiropā un ārpus tās robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!