Foto: Publicitātes foto

Vairs tikai stundas tiek skaitītas līdz brīdim, kad galvaspilsētā visdažādākajās vietās iedegsies piektā gaismas festivāla "Staro Rīga" astoņdesmit objekti. Biedrība "I Did It" un producente Madara Gruntmane ir vieni no pieredzes bagātākajiem festivāla dalībniekiem, kas savas idejas "Staro Rīga" realizē jau trešo gadu pēc kārtas. Biedrība šogad festivālā piedāvās trīs objektus.

"Brīnišķīgi, ka Rīgā notiek šādi lieli kultūras pasākumi, kā "Staro Rīga", "Baltā nakts" un citi, kas piedāvā apmeklēt pasākumus bez maksas un rada svētku sajūtu. Turklāt šogad "Staro Rīga" apmeklētāju klātbūtne ir īpaši svarīga, jo katrs var iesaistīties un kļūt par kultūras notikuma daļu," priecājas Madara, kuras pirmais lielais producētais darbs "Staro Rīga" ietvaros bija Katrīnas Neiburgas un Andra Indāna projekts "Preses nams".

Šogad "I Did It" radījuši trīs objektus: veltījumu priekšlaicīgi dzimušiem bērniem Sv. Jāņa baznīcā un Jāņa sētā ar ērģelnieces Ivetas Apkalnas piedalīšanos, "Starworks" – "Staro Rīga" apmeklētāju portretu siena, kā arī vien no sarežģītākajiem līdz šim veidotajiem "I Did It" projektiem – "Emogrāfs".

Izdrukā "Staro Rīga" objektu karti!

"Emogrāfs" ir paštaisīta ierīce (attēlā Madara ar šo ierīci), kuras viens no elementiem medicīnā tiek izmantots asinsspiediena mērīšanai. Sadarbībā ar mākslinieku Miku Meirānu tapusi ierīce, kas ar sirdspukstiem iedarbinās kaleidoskopu un uz Dekoratīvās un Dizaina mākslas muzeja sienas radīs katra apmeklētāja individuālo sirdspukstu mākslas darbu.

Savukārt objekts "Starworks", kurā ikviens var piedalīties ar savu sociālo tīklu profila bildi, jau pirms festivāla atklāšanas piedzīvojis negaidītu atsaucību. Kā stāsta Gruntmane, pat nācies "sienu" pārprogrammēt, lai pietiktu vietas visiem gribētājiem. Viņa prognozē, ka līdz festivāla beigām savus foto "Starworks" varētu būt iemūžinājuši ap 8000 cilvēku.

"Šis ir noderīgs projekts, kas atļauj gan piedalīties, gan informē," teic "I Did It" pārstāve.
Šī gada festivālā biedrība "I Did It" iesaka izstaigāt "Iluminātu takas" gaismas pieturas , tāpat interesanti būs aplūkot "Ideju institūta" realizēto darbu "Tilts, kas savieno" pār pilsētas kanālu un citus objektus.

Biedrības iepriekš producēto "Staro Rīga" objektu vidū ir tādi darbi "Lufthansa Skrejceļš", gaismas spēle "Trīs brāļu labirints" un citi. Pērn radītais "Fonoskops", čukstus un vārdus parvērta gaismas, krāsu un melodiju spēlē, šogad piedalījies Briseles "Baltajā naktī", un saņēmis ne tikai apmeklētāju pozitivas atsauksmes, bet arī pasākumu organizatoru piedāvājumus. Piemēram, par "Fonoskopu" ieinteresējušies Briseles Fantāzijas filmu festivāla rīkotāji.

"Grūti salīdzināt Briseles un Rīgas pasākuma budžetus. Tāpēc vēl jo vairāk, Rīga izdara grandiozu darbu veidojot šos lielos pasākumus," teic producente.

"Briselē apmeklētāji ir atvērtāki, gaišāk noskaņoti. Nav tās latviskās skepses, kad reizēm vērojot projektu no ielas pretējās puses, tiek paziņots, ka te jau nekā nav," salīdzina Madara, novēlot "Staro Rīga" vēl priecīgākus un laimīgākus apmeklētājus.

Jau ziņots, ka gaismas festivāls "Staro Rīga" šogad norisināsies no 15. līdz 18. novembrim. Šogad festivāla apmeklētāji nebūs tikai vērotāji, bet arī gaismas spēļu dalībnieki, jo festivāla laikā ikviens kļūs par Gaismas meklētāju. Festivāla organizators ir Eiropas kultūras galvaspilsētas gada rīkotājs – nodibinājums "Rīga 2014", un festivāls ar īpaši krāšņu programmu iekļauts 2014. gada programmā.

Gaismas festivālu "Staro Rīga" ceturtdienas vakarā atklās ar Ministru kabineta ēkas izgaismošanas projektu "Cilvēka mūžs Latvijai", bet radoši informatīvajā telpā "Esplanāde 2014" notiks nodibinājuma "Rīga 2014" rīkota atklāšanas ceremonija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!