Foto: LETA

Pirmdien, 20. maijā, no Nacionālā teātra pēdējā gaitā tiek pavadīta aktrise Baiba Indriksone. Skatuves un ekrāna māksliniece mūžībā devās šī gada 14. maijā 92 gadu vecumā.

Baibu Indriksoni pēdējā gaitā pavadīja viņas ģimene – Latvijas Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis, uzņēmējs Gusts Leimanis, kā arī baleta soliste Elza Leimane.

No aktrises atvadījās Nacionālā teātra kolektīvs – direktors Māris Vītols, direktora vietniece repertuāra un mākslinieciskās stratēģijas jautājumos Ieva Struka, režisori Edmunds Freibergs, Ināra Slucka, kā arī Baibas Indriksones dažādu paaudžu kolēģi uz Nacionālā teātra skatuves. Pavadīt aktrisi bija ieradies arī Dailes teātra aktieris Juris Strenga un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Ilze Strenga, Latvijas Nacionālās operas un baleta galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš, kādreizējā Latvijas Nacionālā baleta prīma Zita Erss un daudzi citi.

Pēdējo godu aktrisei izrādīja arī studenšu korporācija "Selga" – Baiba Indriksone bija šīs korporācijas goda filistre.

Nacionālais teātris bija Baibas Indriksones (1932-2024) mūža darba vieta – viņa uz šī teātra skatuves dažādas lomas bija spēlējusi kopš 1952. gada. Tāpat aktrise pazīstama ar savām spilgtajām kino lomām, jo īpaši "Vella kalpi", "Vella kalpi Vella dzirnavās", "Melnā vēža spīlēs", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" un citās.

Aktrise ir saņēmusi Latvijas PSR Nopelniem bagātās skatuves mākslinieces nosaukumu, Alfrēda Amtmaņa prēmiju. 2007. gadā apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.Indriksone ir no slavenās Leimaņu dzimtas. Viņa bija precējusies ar kinorežisoru Aleksandru Leimani (1913–1990). Abu dēls Aivars Leimanis ir baletdejotājs, kopš 1993. gada Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs, bet mazmeita Elza Leimane vadošā Latvijas Nacionālā baleta soliste.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!