Foto: Imago/Scanpix/LETA
29. decembrī 81 gada vecumā mūžībā devusies ekstravagantā britu modes māksliniece, par panku krustmāti dēvētā Vivjena Vestvuda, ziņo BBC.

Par mākslinieces nāvi publiski paziņots viņas modes nama "Twiiter" kontā. Ierakstā teikts, ka viņa "aizgājusi mierīgi, klātesot ģimenei". "Pasaulei ir vajadzīgi tādi cilvēki kā Vivjena, lai tā mainītos uz labo pusi," teikts paziņojumā. Konkrēts nāves cēlonis netiek minēts.

Vivjena Vestvuda (1941-2022) kļuva slavena 70. gados kā panku kustības apģērba un stila radītāja (viņas otrais vīrs bija leģendārais Malkolms Maklārens, grupas "The Sex Pistols" menedžeris). Taču vēlākajos gados Vestvuda kļuva par vienu no ietekmīgākajām britu modes māksliniecēm, spējot savienot konservatīvo britu modi ar ķēdēm, saplēstām biksēm, apakšveļu, šņorzābakiem un citiem ielu apģērba elementiem.

Vestvudas radītie tērpi un to skates allaž ir bijis kaut kas vairāk nekā tikai elitāra apģērba parāde – viņa prata modi izmantot kā skatuvi un runāt par sev būtiskām sociālpolitiskām tēmām – vides piesārņojumu, globālo sasilšanu, kapitālisma kritiku, Brexit, seksualitātes un varas attiecības, un citām. Arī ārpus modes skatēm viņa bija kaislīga aktīviste, kas nepalika malā un skaļi pauda viedokli dažādos protestos.

Vivjenas Vestvudas dzīvesbiedrs un radošais partneris Andreass Krontālers pēc sievas aiziešanas medijiem sacījis, ka "turpinās dzīvot ar Vivjenu savā sirdī."

"Mēs strādājām līdz pat pašām beigām un viņa ir atstājusi milzum daudz lietu, ko turpināt," pauda atraitnis.

Vestvuda saņēmusi dažādus prestižus modes apbalvojumus un tiek uzskatīta par vienu no britu kultūras ikonām. 1992. gadā karaliene Elizabete II par ieguldījumu britu modes attīstībā Vestvudai piešķīra Britu impērijas ordeni (OBE). 2018. gadā pirmizrādi piedzīvoja filma par mākslinieci - "Westwood: Punk, Icon, Activist".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!