Foto: LETA
24. janvāra rītā 73 gadu vecumā mūžībā devies filmu studijas "Animācijas brigāde" vadītājs, mākslinieks, scenārists, producents un populārs bērnu grāmatu autors Māris Putniņš, ziņo Latvijas Radio.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītāja Marta Bite Māri Putniņu raksturo kā vienu no Latvijas kino daudzpusīgākajiem talantiem: "Māris Putniņš savu karjeru sāka 1970. gadu vidū spēlfilmās kā aktieris. 1980. gados viņš uzsāka stabilu darbu Latvijas leļļu animācijas tradīcijas kopšanā, un kopš 1991. gada ir iznākušas vismaz 30 īsfilmas ar slaveno zīmolu "Avārijas brigāde". Māris Putniņš ir bijis arī producents un scenāriju autors arī kolēģu filmā, tai skaitā nesen iznākušajai pilnmetrāžas animācijas filmai "Lielais Indriķis", kas mums ir arī nominēta "Lielajā Kristapā"."

Māra Putniņa filogrāfiju veido vairāk nekā 80 darbi. Viņš strādājis kā animācijas filmu producents, mākslinieks, scenāriju autors un režisors.

Māris Putniņš ir veidojis tādus seriālus kā "Avārijas brigāde", "Munks un Lemijs", "Zvēri", "Minifilmas", kā arī leļļu filmu "Trīs musketieri" u. c. darbus.

Māris Putniņš ir arī populāro piedzīvojumu grāmatu sērijas "Mežonīgie pīrāgi" autors.

Māris Putniņš ir ilustrējis leģendārā bērnu žurnāla "Zīlīte" 1989. gada marta numuru "Mums būs bēbis!".

"Mans mīļais Putns ir aizlidojis pie vecajiem draugiem un cīņu biedriem," sociālajā medijā "Facebook" raksta Dace Rožlapa.

Kā liecina Latvijas Radošo savienību padomes dati, Māris Putniņš beidzis Valsts Leļļu teātra aktieru studiju, mācījies Valsts Mākslas Akadēmijā (1968) un Liepājas Pedagoģijas institūtā (1983). Strādājis Liepājas teātrī laikā no 1973. gadam līdz 1985. gadam, atveidojis 69 lomas. Rīgas Kinostudijas leļļu filmu studijā strādājis no 1985. līdz 1991. gadam. Kopš 1991. gada bijis animācijas studijas "Animācijas Brigāde" vadītājs un producents.

Par izcilu radošo ieguldījumu kultūrā un leļļu animācijas kino Māris Putniņš godalgots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!