Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI,LETA
Sestdien, 17. februārī, pēdējā gaitā tiek pavadīts mūziķis, komponists un Latvijas roka vēsturē leģendārās grupas "Pērkons" dibinātājs Juris Kulakovs.

Jau vēstīts, ka Juris Kulakovs (1958-2024) mūžībā devās šī gada 12. februārī. Pieminot mākslinieku, Sv.Magdalēnas baznīcā, Vecrīgā no pulksten 9 līdz 11.30 notiek Kulakovam veltīts pagodināšanas brīdis un svētā mise.

"Nesiet viņam reibinoši smaržīgas un mirdzoši baltas lilijas un rozes – tās viņš mīlēja visvairāk," tā pirms atvadu pasākuma aicināja mūziķa dzīvesbiedre Laura Kulakova.

Svēto misi Jura Kulakova piemiņai vadīja Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas palīgbīskaps Andrs Kravalis, kurš tās noslēgumā aicināja visus sanākušos paņemt ziedus un pulcēties baznīcas priekštelpā, lai pavadītu Kulakovu pēdējā gaitā uz Līvāniem. Tur viņš tiks guldīts zemes klēpī dzimtas kapos.

Juris Kulakovs pazīstams gan kā akadēmiskās, gan arī rokmūzikas komponists. Spēlējis tādās grupās kā "Arka" un "Menuets", kā arī "Pērkons", kas ir viena no Latvijas neatkarības atgūšanas laika simboliem un tā laika notikumu skaņu celiņa radītājiem. 80. gados "Pērkons" bija viena no jaunatnes visiemīļotākajām un padomju varas institūciju visvairāk neieredzētajām grupām, bet jau 90. gadu sākumā brīvdomības un neatkarības simbols.

Juris Kulakovs ir mūzikas autors tādām tautā mīlētām "Pērkona" dziesmām kā "Slidotava", "Labu vakar", "Pie baltas lapas", "Balāde par gulbi", "Mēs pārtiekam viens no otra" un citām.

Kulakovs rakstījis mūziku arī teātrim (JRT, Liepājas teātrim, Nacionālajam teātrim u. c.) un filmām. Apbalvots par labāko muzikālo izrādi dramatiskajā teātrī 2001.–2002. gada sezonā (mūzikls "Mazais princis", Liepājas teātris), kā arī atzīts par 2002.–2003. gada Liepājas teātra sezonas labāko komponistu.

Komponists ir sacerējis arī vairākus apjomīgus vokāli instrumentālos skaņdarbu – ciklus, kantātes –, kuru pirmatskaņojumos un ne tikai ir iesaistījušies arī grupas "Pērkons" dalībnieki. Kā būtiskākie minami "Mateja pasija" (1998), kantātes "Ziemassvētki Straumēnos" (2003), "Vēstules uz bruģa" (2005), kā arī "Sarkanais vilciens" (2005) – veltījums komunistiskā genocīda upuriem. Kulakovs ir arī autors videooperai "Debešķīgā nepieciešamība".

Kulakovs strādājis arī ierakstu producēšanas jomā. Kopš 2002. gada bija Latvijas Komponistu savienības biedrs.

Juris Kulakovs turpināja koncertēt arī pēdējos dzīves gados, cīnīdamies ar veselības problēmām. 2020. gadā vairākkārt atskaņota grupas "Pērkons" koncertprogramma "Cilvēk, tu esi!", tajā iekļaujot viņa rokoperu "Čigāns sapnī" un citus darbus.

2021. gadā atzīmēta "Pērkons" 40 gadu jubileja.

2022. gadā notika "Pērkona" koncerti kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, atskaņojot Kulakova skaņdarbu programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!