Foto: Gatis Šmits

Pēc tikko aizvadītās pirmās pirmizrādes atjaunotajā Lāčplēša ielas Lielajā zālē jau aprīļa sākumā Jaunais Rīgas teātris piedāvā nākamo teātra ēkas atklāšanas programmas notikumu – režisora Gata Šmita veidoto filmu "Kur mājo teātris".

Dokumentāla koncertfilma par leģendāro teātra ēku un tās iemītniekiem būs skatāma no 4. aprīļa Jaunajā Rīgas teātrī (JRT).

Kā "Delfi" vēsta JRT pārstāve Inga Liepiņa, "Kur mājo teātris" sniedz unikālu ieskatu Jaunā Rīgas teātra 2016./2017. gada teātra sezonā uz skatuves un aiz tās. Tas ir pēdējais gads, ko teātris pavadīja Lāčplēša ielas namā pirms rekonstrukcijas.

"Dienas un naktis, ziedi un aplausi, smiekli un asaras, un, protams, aktieri. Simtgadīgā teātra nama sienas sevī glabā noslēpumu. Šeit laiks plūst citādāk. Un pāri visam lido Spēles gars," tā filmu piesaka tās veidotāji.

Foto: Gatis Šmits

Filmas režisors Gatis Šmits papildina: "Neskatoties uz mājas Lāčplēša ielā 25 leģendāro vēsturi un tās simts pastāvēšanas gadiem, bija saglabājušies ļoti maz foto un video materiālu. Lai to labotu, 2016. gadā sākām filmēt un fotografēt ikdienas dzīvi teātrī. Dokumentālas un inscenētas ainas, fotogrāfiju sekvences, darbinieku portreti, slēptās kameras un virtuālās realitātes ieraksts. Filma "Kur mājo teātris" ir mēģinājums nofiksēt un iemūžināt unikālo JRT atmosfēru, kas valdīja Lāčplēša ielā 25 pirms rekonstrukcijas un kas turpina tur valdīt arī tagad."

Filmas veidotāji: Jurģis Kmins (kinematogrāfija), Jēkabs Nīmanis (komponists), Rūdolfs Baltiņš (mākslinieks). Filma veidota sadarbībā ar filmu studiju "Tanka".

Filmas pirmizrāde būs JRT Lielajā zālē 2024. gada 2. aprīlī. Filmas seansi 3. un 4. aprīlī ir izpārdoti. Nākamie seansi skatītājiem tiks piedāvāti maijā un jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!