Foto: Publicitātes attēls

Jaunā Rīgas teātra Lāčplēša ielas ēkas atklāšanas programma turpinās. Ar pirmizrādi "Melnais gulbis" 10. aprīlī tiks atklāts līdz šim nebijis teātra spēles laukums – Jaunā zāle.

Kā vēsta Jaunā Rīgas teātra (JRT) pārstāve Inga Liepiņa, tā būs unikāla un jauna skatuve, kas piedāvās līdz šim JRT nebijušas tehniskās iespējas. Pirmo izrādi Jaunajā zālē veido mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis pēc krievu rakstnieka Fjodora Dostojevska romāna "Idiots" motīviem.

"Melnā gulbja" teorija ir zinātniska metafora par notikumu, kas nāk absolūti negaidīts, neparedzams un pilnībā izmaina pastāvošo situāciju. Šo apzīmējumu lieto gan ekonomikā, gan militārajā leksikā, gan politikā. Šis apzīmējums vēsturiski radies no pieņēmuma, ka melni gulbji dabā neeksistējot. Līdz pēkšņi vienā jaukā dienā Austrālijā tika atklāts šīs sugas pārstāvis. Izrādes gadījumā "melnā gulbja" metafora ir atsauce gan uz krievu komponista Pētera Čaikovska klasisko baletu, gan uz aktuālo politisko kontekstu, gan uz Dostojevska romāna "Idiots" dažiem varoņiem, vēsta Liepiņa.

"Šī tik sen atpakaļ sarakstītā parafrāze par Mariju Magdalēnu un Jēzu Kristu, kurš augšāmcēlies, šodienas kontekstā liek paskatīties uzmanīgāk un pārlasīt romānu rūpīgāk - ko tad īsti autors mums ir gribējis pateikt? Un vai tik mēs neesam kaut ko pārpratuši vai pārāk ilgi aizkavējušies savās ilūzijās?" iestudējumu šādi piesaka tā autori.

Režisors Alvis Hermanis saka: "Es domāju, ka mums visiem jau pāris gadus gan apziņā, gan zemapziņā lidinās Krievijas melnais gulbis. Tas ir fons burtiski visam, kas ir mūsu dzīve. Tas attiecas uz mūsu zemi, uz mūsu ģimenēm, uz mūsu nākotni. Izlikties, ka šī problēma nepastāv, nav gudri. Kara laikā mūsu teātrī iestudēt krievu autorus ir jēga tikai tad, ja tas kaut kādā veidā komentē to, kas tagad notiek."

Izrādes režisors un scenogrāfs – Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece – Jana Čivžele, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš, kustību konsultante – Zane Teikmane. Lomās – Kaspars Znotiņš, Evelīna Priede, Andris Keišs, Baiba Broka, Gundars Āboliņš, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Inga Tropa, Jānis Grūtups vai Ivars Krasts, Agate Krista, Aminata Grieta Diarra, Ritvars Logins, Dāvids Pētersons, Sabīne Tīkmane, Toms Harjo.

Atklāšanas izrādes JRT Jaunajā zālē 10., 12., 14., 16., 17., 18., 23. un 24. aprīlī. Biļetes uz visām izrādēm aprīlī ir izpārdotas. Biļetes uz izrādēm maijā un jūnijā būs pieejamas no 11. aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!