29. maijā Grieķijā Solonikos Alvim Hermanim tiks pasniegta Eiropas teātra balva par Jaunu teatrālo realitāti. "Europe Theatre Prize" ir viena no svarīgākajām Eiropas balvām, kuru piešķir izcilām personībām vai teātra kompānijām, kuru radītie kultūras notikumi veicina sapratni un zināšanu apmaiņu starp cilvēkiem, portālu "Delfi" informēja režisora pārstāvji.
"Europe Theatre Prize" tika dibināta 1986. gadā kā pilotprogramma. To uzsāka Eiropas Komisija un atzina gan Eiropas Parlaments, gan Eiropas Padome kā organizāciju ar eiropeiskām kultūras interesēm. Ar "Europe Theatre Prize" saistītās organizācijas un atbalstītāji ir: "Union des Théâtres de l'Europe" ("Eiropas Teātru Savienība"), "Convention Théâtrale Européenne" ("Eiropas Teātra konvents"), "International Association of Theatre Critics" ("Starptautiskā Teātra Kritiķu asociācija"), "Instituto lnternacional del Teatro del Mediterraneo" ("Starptautiskais Vidusjūras reģiona Teātru Institūts").

Balvas saņēmējiem tiek veltītas konferences, organizētas tikšanās, publiskie mēģinājumi un lekcijas četru dienu garumā. Alvja Hermaņa mākslu "Europe Theatre Prize" pārstāvēs divi darbi: Jaunā Rīgas teātra izrāde "Garā dzīve" un jaunākais viņa iestudējums "Schauspielhaus Zürich" izrāde "Tēvi"(Väter).

Starptautiska žūrija šī gada XI Eiropas teātra balvu piešķīrusi Robertam Lepāžam un Peteram Cadekam. IX balvu par Jaunu teatrālo realitāti līdzās latviešu režisoram Alvim Hermanim saņem arī serbu dramaturģe Biljana Srbljanoviča. Iepriekšējos gados Jaunās teatrālās realitātes balva piešķirta tādiem pasaulē izciliem režisoriem kā Anatolijam Vasiljevam (Krievija), Eimuntam Nekrošum (Lietuva), Kristoferam Martāleram (Vācija), Tomasam Ostermeieram (Vācija), Oskaram Koršunovam (Lietuva), Jozefam Nadžam (Francija).

"Europe Theatre Prize" ir tikšanās, kas pulcina teatrāļus no visas pasaules: māksliniekus, kritiķus, žurnālistus no visiem svarīgākajiem mēdijiem, akadēmiķus, teātru un festivālu direktorus.

Šodien – trešdien - Alvis Hermanis un "Garās dzīves" aktieru ansamblis dodas uz Solonikiem Grieķijā, lai piedalītos "Europe Theatre Prize" pasākumos. "Garās dzīves" izrāde paredzēta 26.aprīļa vakarā. 27.apīlī notiks Alvis Hermanim veltīta konference, kurā piedalīsies teātra kritiķe Undīne Adamaite, aktieri Baiba Broka un Kaspars Znotiņš, māksliniece Monika Pormale, teātra kritiķis no Krievijas Romāns Dolžanskis. Konferencei sekos publiskais mēģinājums no A.Hermaņa topošās izrādes "Klusuma skaņa". 28.aprīlī notiks A.Hermaņa jaunākā iestudējuma "Tēvi" izrāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!