Foto: Publicitātes foto
19.aprīlī Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos britu režisora Jana Villema van den Bosa iestudētā ASV rakstnieces Margaretas Mitčelas romāna "Vējiem līdzi" skatuves versija. Režisors, kuram šī būs nu jau trešā izrāde uz Dailes teātra skatuves, galveno lomu atveidošanai ir uzaicinājis Kristīni Nevarausku (Skārleta O'Hāra), Retu Batleru spēlēs iepriekšējo Bosa iestudējumu neiztrūkstošais galvenais varonis Artūrs Skrastiņš. Savukārt Melānijas Vilksas lomā iejutīsies Elīna Dzelme.

Par to, kāpēc šoreiz režisors ir izvēlējies uz Dailes teātra skatuves iestudēt tieši Mitčelas romānu, Boss laikrakstam "Diena" skaidro īsi - šis romāns esot paticis viņa māsai. Taču, ja runā par tā vēstījumu, tad "stāsts ir starp fantāziju un realitāti. Ar to es vēlos pateikt, ka, no vienas puses, tas ir par to, kā cilvēks uztver realitāti, no otras - kas realitāte ir patiesībā. Manuprāt, to daudzi cilvēki ierauga šajā darbā," - intervijā skaidro režisors.

"Vējiem līdzi" iestudēšana ir apjomīgs darbs, kas prasa laiku, kura šoreiz režisoram nepietiekot. Pirmizrādes priekšvakarā van den Boss pat nespēj atbildēt par iestudējuma garumu. Viņš skaidro, ka materiāls ir ārkārtīgi apjomīgs, ar daudz varoņiem, lielu laika nogriezni, nav viegli izvēlēties, kādas epizodes veidos izrādi kopumā. Laikrakstam "Diena" Boss stāsta, ka viens ir pilnīgi skaidrs - izrāde nebeigsies pēc pusotras stundas. Iestudējums ir tapšanas stadijā, un, kā noskaidroja "Delfi", teātra un režisora Bosa cienītājus šoreiz sagaidīja vilšanās, jo "Vējiem līdzi" ģenerālmēģinājums notiks bez skatītājiem.

Jans Villems van den Boss intervijā "Dienai" atzīst, ka kārtējo reizi ir apmierināts ar Dailes teātra aktieru darbu, Kristīnes Nevarauskas spēle Skārletas lomā esot skaista, kā arī kārtējo reizi varēja pārliecināties par Artūra Skrastiņa profesionālismu.

Izrāde tiek veidota ar sarežģītu scenogrāfiju, kuras autors ir Aigars Ozoliņš, tāpat kā "Amadejam" "Vējiem līdzi" kostīmus veidojusi Ilze Vītoliņa, bet mūziku komponējis Raimonds Tiguls.

"Būs lietas, kas varbūt sasauksies ar izrādi "Amadejs", taču būtībā - pilnīgi citādas. Ilze Vītoliņa atkal ir mūsu komandā, arī komponists Raimonds Tiguls, ar kuru esmu sastrādājies abos iepriekšējos darbos. "Vējiem līdzi" mūzika un kostīmi ir lieliski, arī scenogrāfija, manuprāt, ir aizraujoša. Varbūt dažkārt ir nedaudz sarežģīti to visu līdz galam saprast, jo stāsts ir ārkārtīgi plašs, tomēr, ja viss nostrādās, būs patiešām skaisti. Jācer, ka tā notiks," intervijā laikrakstam "Diena" stāsta Boss.

Līdz šim Jans Villems van den Boss Dailes teātrī ir iestudējis divas lugas - 2005.gadā Mārtina Makdonas melno komēdiju "Spilvencilvēks" un 2011.gadā Pītera Šēfera "Amadejs".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!