Foto: Publicitātes attēli
Neskatoties uz starptautisko ažiotāžu, sestdienas, 11.oktobra, vakarā Liepājā savu pirmizrādi piedzīvojusi muzikālā drāma "Cukurs. Herbers Cukurs".

Mūzikla autori ir komponists Jānis Ķirsis, dzejnieks Pēteris Draguns un dialogu autors Juris Millers. Jau vēstīts, ka izrādes iestudēšana sabiedrībā radījusi asas diskusijas. 

Muzikālās drāmas "Cukurs. Herberts Cukurs" pirmā cēliena darbība norisinās 1933. un 1934. gadā un vēsta par H.Cukura "Gambijas ekspedīciju", kurā viņš devās ar paša konstruēto un veidoto lidmašīnu "C3", pārādot gan šīs ekspedīcijas pikantos, gan traģiskos brīžus. Savukārt otrā cēliena darbība sākas 1940. gadā, vispirms padomju, tad vācu okupācijas un atkal padomju okupācijas laikā un  noslēdzas ar Herberta Cukura nogalināšanu 1965. gadā.

"Nevar noliegt to, ka pirmizrāde pagāja ļoti saspīlētā psiholoģiskā atmosfērā, ko veidoja atsevišķu Liepājas biedrību publiskās izpausmes, taču aktieri, dziedātāji un dejotāji savu darbu veica lieliski. Jāatzīmē, ka daudzi no Krievijas un citām valstīm speciāli uz pirmizrādi atbraukušie žurnālisti pēc izrādes noskatīšanās bija vīlušies, jo tajā, respektējot vēsturiskos faktus, ir parādīti visi Herberta Cukura dzīves un darbības aspekti - gan slavas, gan neslavas brīži", saka producents Juris Millers.

"Īpaši gribētu uzsvērt, ka sākotnējie iestudējuma noliedzēji negaidīja to, ka uz skatuves tiks godīgi un skaudri runāts gan par atsevišķu ebreju nogalināšanu, gan Rīgas Getto iznīcināšanu, gan - kas ir tikpat svarīgi no vēsturisko faktu patiesas atspoguļošanas - arī par ebreju glābšanu kara gados," norāda Millers.

Tuvākās muzikālās drāmas "Cukurs. Herberts Cukurs" izrādes notiks 12. oktobrī Ventspilī, 17. oktobrī Valmierā, 24. oktobrī Jelgavā, bet Rīgas skatītājiem to būs iespēja noskatīties 16. oktobrī un 1. decembrī  koncertzālē "Rīga". Biļetes ir pieejamas "Biļešu paradīzē".

Lomās - Juris Jope, Jolanta Strikaite, Miervaldis Jenčs vai Jānis Skanis, Atis Auzāns, Ivo Grīsniņš Grīslis, Rūta Dūduma, Beāte Zviedre, Mariss Ķirsis, Elza Natha, Madars Zvagulis, Gatis Supe un Imants Vekmans. Izrādes režisors Ivars Lūsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!