Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) jūtas atvainošanos parādā režisoram un bijušam Dailes teātra mākslinieciskajam vadītājam Dž.Dž Džilindžeram, tā sarunā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda pats ministrs.

Viņš uzskata, ka vajadzējis lūgt Dailes teātra kolektīvam pagaidīt nepilno nedēļu, kad Džilindžers atgriezīsies Latvijā, un vispirms izteikt savas pretenzijas pašam mākslinieciskajam vadītājam un tikai pēc tam vērsties ministrijā. Ministrs sarunā ar Domburu atzina, ka par šo lietu viņš nejūtas īpaši komfortabli un par situācijas atrisinājumu viņam nav gandarījuma sajūtas.

"Es par situāciju jūtos neveikli un varbūt pat esmu Džilindžeram atvainošanos parādā," sacīja ministrs.

"Lietas būtību tas nebūtu mainījis, lēmumu pieņēma teātra trupa un trupas intereses es respektēju. Taču nedēļa, ko mēs būtu pagaidījuši, lai cieņpilni pateiktu cilvēkam, sēžot pie viena galda – tas būtu bijis korektāk," saka Nauris Puntulis.

Tomēr ministrs sarunā "Delfi TV ar Jānis Domburu" atzīst, ka viņam nav konkrētas pozīcijas jautājumā par to, vai teātriem mūsdienās ir nepieciešams mākslinieciskais vadītājs.

"Tas ir tādēl, ka es esmu pieredzējis un zinu abas šīs pozīcijas un taisnība ir kaut kur vidū. Es pats 26 gadus esmu bijis trupas dalībnieks, tāpēc ļoti cienu un augstu vērtēju trupas intereses, taču nevaru nepiekrist Hermaņa kungam (Alvis Hermanis, JRT mākslinieciskais vadītājs), ka patiesībā mākslinieciskais vadītājs ir tas, kurš veido teātri. Nevis direktors un pat ne trupa, bet tieši mākslinieciskais vadītājs. Taču, ja uz šo paraugāmies no 21. gadsimta demokrātijas skatupunkta, saukt šo par ideālu modeli arī ir diezgan strīdīgi," saka Puntulis, uzsverot, ka šis ir smalks un delikāts jautājums, tāpēc viņš nesteidzas ar saviem secinājumiem, lai nevienu neaizskartu.

Jau ziņots, ka šā gada septembrī Dailes teātra aktieri izteica neuzticību tā ilggadējam mākslinieciskajam vadītājam Dž.Dž. Džilindžeram, kas rezultējās ar viņa atkāpšanos no amata un paziņojumu, ka viņš pārrauc jebkādu darbību Latvijas teātros. Vēlāk no amata atkāpās arī Dailes teātra direktors Andris Vītols.

Pilna garuma Jāņa Dombura sarunu ar Nauri Puntuli skaties šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!