Šīs pandēmijas laika jeb - kā reizēm minēts – teātru spoku sezonas izskaņā par vienu no skaļākajām ziņām kļuva Jaunā Rīgas teātra (JRT) paziņojums, ka tā štatu pamet Ģirts Krūmiņš. Izcils aktieris, viens no JRT trupas kodola, bez kura nav iedomājamas šī teātra labākās izrādes.

Ar pārdomām par to, ka pēc daudzām spožām lomām un pelnītām godalgām aktieris jūtas sevi izsmēlis profesijā, Ģirts Krūmiņš pārsteidza šā gada pavasarī intervijā žurnālam "Ir".

"Ko vēl nebijušu varu nospēlēt? Nu ko vēl? Esmu apjukumā. Jo jāatzīst, ka teātri vairs neredzu kā visu savu dzīvi, debesis un zemi. Agrāk teātris bija manas dzīves centrs. Tagad tas nobīdījies. Man nav atbildes, kas man šobrīd ir teātris," šā gada martā intervijā "Ir" sacīja Ģirts Krūmiņš.

Lai arī viņš kā ārštata aktieris būs redzams JRT repertuāra iestudējumos, Ģirts Krūmiņš tomēr vairs nebūs daļa no Latvijas teātra vēsturē nozīmīgās trupas. Tieši tāpēc šis lēmums joprojām šķiet negaidīts.

Šajās dienās aktieris filmējas pie režisora Armanda Zvirbuļa, topošajā daudzēriju krimināldrāmā "Meklējiet sievieti!". Filmēšanas starplaikā viņš piekrīt īsai sarunai un saka – bija pienācis laiks paņemt pauzi.

Uz lūgumu pastāstīt vairāk par iemesliem, kāpēc pieņemts lēmums pamest stabilu štata vietu teātrī, Ģirts Krūmiņš atbild atturīgi. Viņam neesot ko piebilst: "Esmu par šo tēmu daļēji runājis jau iepriekš. JRT paziņojumā viss ir ļoti labi pateikts. Ir kaut kāds periods, kas katram individuāli noslēdzas un ir jāmeklē kaut kas jauns, lai notiktu attīstība man kā personai, kā Ģirtam. Šis ir personisks lēmums, bet tālākais ceļš arī nav īsti skaidrs. Taču es sapratu, ka šis posms ir sevi izsmēlis un ir jāmeklē jauni ceļi un tie šobrīd ir neziņā tīti."

"Cienām Ģirta vēlmi paplašināt savas profesionālās darba robežas un iegūt vairāk laika daudzveidīgām radošām izpausmēm, kas mudinājusi viņu pieņemt lēmumu aiziet no JRT aktieru štata," bija vēstīts JRT paziņojumā.

Sajūta, ka kāds posms radošajā profesijā beidzies, piemeklējusi jau pirms pandēmijas. Ģirts Krūmiņš bija un joprojām ir viens no noslogotākajiem JRT aktieriem. Pēc teātra publiski sniegtās informācijas viņš kopš 1996. gada nospēlējis vairāk nekā 70 lomu JRT repertuāra izrādēs.

"Esmu JRT jau 26 gadus un tas ir nenormāli ilgi. Repertuārteātris ir tik sarežģīta lieta! Vienkārši ir jābūt pret sevi ļoti uzmanīgam, jāieklausās sevī, lai neieslīgtu rutīnā, lai man pašam joprojām būtu interesanti un lai es atrastu kaut ko jaunu," sarunā ar "Delfi" saka aktieris.

Uz iebildumu, ka Latvijas teātra vēsturē ir daudz leģendu, kas bieži vien tāpēc ir leģendas, ka visu mūžu ir kalpojušas vienai skatuvei, Krūmiņš atbild īsi - tā ir katra cilvēka brīva izvēle.

Savukārt JRT vēsturē drīz tiks pāršķirta jauna lapaspuse. Tiek pārbūvēta un renovēta teātra ēka Lāčplēša ielā, trupai pievienosies jaunie aktieri, šobrīd Alvja Hermaņa studenti. Aktieris saka – viņam absolūti neesot žēl, ka viņš vairs nebūs daļa no kolektīva un pastāvīgs atjaunotās teātra ēkas iemītnieks, bet tikai viesis.

"Es neasociēju sevi ar kaut kādu noteiktu ēku. Man teātris nenozīmē piederību vienai noteiktai telpai. Tas nav būtiskākais - kaut kas, kas mani piesaistītu vienai, konkrētai fiziskai vietai," saka Ģirts Krūmiņš.

Bieži aktieru aiziešana no štata vietas teātrī ir saistīta ar lielāku izvēles brīvību, piemēram, kur un ko spēlēt, iespējams, vairāk filmēties kino. Vai, varbūt domāts pilnīgi mainīt profesiju? Aktieris saka – šobrīd uz to neesot atbildes, vienkārši ir jāpaņem pauze, pašam jāsajūt, kas notiek.

Kad pavasarī Alvis Hermanis publicēja manifestu – septiņus ētiskas uzvedības noteikumus JRT darbiniekiem un skatītājiem, Ģirts Krūmiņš pie kāda ieraksta "Facebook" pauda, ka nepiekrīt teātra mākslinieciskā vadītāja paustajam. Tomēr uz jautājumu, vai aiziešana no JRT štata kaut kādā mērā ir saistīta arī atšķirīgiem uzskatiem, viņš atbild noliedzoši.

"Nē, tas nav saistīts. Gribu piebilst, ka JRT strādā dažādi cilvēki ar dažādām domām, līdz ar to katram var būt atšķirīgs skatījums," "Delfi" saka aktieris.

Jau ziņots, ka Ģirts Krūmiņš joprojām būs redzams uz JRT skatuvēm iepriekšējo sezonu repertuāra izrādēs, kurās viņam ir lomas. Piemēram, Meklējot spēlmani", "Latviešu mīlestība", "Divpadsmit krēsli", "Dukši", "Bītlu jaunais albums" u. c. Tāpat nav izslēgts, ka viņš arī nākotnē piedalīsies JRT projektos un izrādēs. Aktieris būs arī redzams Pētera Krilova iestudētajā "Dublinieši Miera ielā", kas tapa pandēmijas laikā un vēl nav piedzīvojusi pirmizrādi. Šajā iestudējumā Ģirtam Krūmiņam ir vairākas lomas.

Ģirts Krūmiņš bija viens no nodarbinātākajiem un godalgotākajiem JRT aktieriem, kurš JRT štatā strādāja kopš 1996. gada. Aktieris par lomām JRT vairākkārt ticis nominēts "Spēlmaņu nakts" balvām, 2012. gadā to saņēmis kategorijā "Gada aktieris" par galveno lomu izrādē "Vigīlija. Sapnis par nomodu" (režisors Ģirts Ēcis) un titullomu iestudējumā "Oblomovs" (režisors Alvis Hermanis).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!